İBB Başkanı İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediyesi Başkanı olduğu dönemde, 17 yazarın katılacağı bir söyleşi etkinliği için açık ihale yapıldı. İhaleyi kazanan şirkete belediye kasasından 987 bin TL ödendi. Aralarında gazeteci-yazarlar Zülfü Livaneli, Murat Bardakçı, Ertuğrul Özkök, Abdülkadir Selvi, Ayşe Kulin gibi isimlerin olduğu ve ücret aldığı iddia edilen yazarlar ise “Böyle bir etkinliğe katılmadık” dedi
Beylikdüzü Belediyesi; 23 Kasım 2016’da “Kültür ve Sanat Etkinlik” ihalesi açtı. 20 Aralık-31 Aralık 2016 arasını kapsayan organizasyon için Türkiye’nin tanınmış yazarlarından oluşan 26 kişilik yazar listesi belirleyen belediye, söyleşi etkinliğine sadece 17 ismin katılacağı şartını koştu.
Açık teklif usulü olarak düzenlenen ve maliyeti yaklaşık 2 milyon 304 bin 906 TL olan ihaleyi, 987 bin 830 TL karşılığında Dilde Eğitim Spor Organizasyon ve Tanıtım Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi kazandı. İhalenin ardından söyleşi programının gerçekleşmediği, etkinliğe katıldığı öne sürülen gazeteci ve yazarların etkinlikten haberleri dahi olmadığı ortaya çıktı.
SABAH’ın ulaştığı gazeteci-yazarlar şunları söyledi:
HABERİMİZ BİLE YOK
Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök: Seçimlerden önce Beylikdüzü’ne gitmişliğim var ancak böyle bir etkinliğe katılmadım.
Sanatçı-yazar Zülfü Livaneli: Etkinlikten haberim yok.
Tarihçi-yazar Murat Bardakçı: Hiç haberim yok. Zaten etkinliklerde bulunmam.
Oyuncu ve senarist Gülse Birsel: Hayatımda hiçbir belediyenin hiçbir etkinliğine katılmadım. Kitap imza günleri dahil reddediyorum.
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi: Beni programa davet ettiler. Ancak ben prensip olarak kabul etmedim.
Gazeteci Balçiçek İlter: Etkinliği hatırlamıyorum.
Yazar Ayşe Kulin: Hatırlamıyorum. Katıldığım etkinliklerden de hiçbir ücret almam.
Yazar Gülten Dayıoğlu: Hatırlamıyorum. 85 yaşındayım bu zamana kadar hiçbir etkinlikten ücret almadım.
Yazar Perihan Mağden: Ne katıldım ne davet aldım.
Yazar İsmet Berkan: Haberim yok.
Gazeteci-yazar Umur Talu: Haberim bile yok.
Yazar Hasan Ali Toptaş: Ne çağrıldım ne gittim.
Yazar Deniz Erten: Haberim yok. 2016’da İstanbul’da değildim.
Yazar Buket Uzuner: Bahsi geçen etkinliğe katılmadım.
Yazar Mustafa Orakçı: Hatırlamıyorum.
Sözcü yazarı Yılmaz Özdil, gazeteci Ayşe Arman, yazarlardan Elif Şafak, Ece Temelkuran, Murathan Mungan, Hikmet Anıl Öztekin, İhsan Oktay Anar, Barış Bıçakcı ve Sevim Ak sorularımıza yanıt vermek istemedi. İsimler içinde 18 Ekim’de yaşamını yitiren Sözcü yazarı Bekir Coşkun ve yazar Emrah Serbes de vardı.
PARANIN AKIBETİ BELLİ DEĞİL
İBB Medya İlişkileri Koordinatörü Şükrü Küçükşahin, “Beylikdüzü Belediyesi gereken açıklamayı yapacaktır” diyerek topu ilçeye attı. Beylikdüzü Belediyesi İletişim Koordinatörü Hakan Durmuş ise “Söyleşiler planlandı, fakat etkinlik yapılmadı” dedi. Durmuş, yazarlara ödendiği iddia edilen bütçenin akıbetine ilişkin sorumuza ise yanıt vermedi.
KAYNAK: SABAH GAZETESİ
BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ KONUYLA ALAKALI AÇIKLAM YAPTI
28 Kasım 2020 tarihli Sabah gazetesinde çıkan ‘GAZETECİLER ÜSTÜNDEN MİLYONLUK VURGUN’ manşetli habere ilişkin basın açıklamamızdır.
2016/429603 ihale kayıt nolu Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Sanat Aralığı Organizasyon hizmet alım işi ihalesi 23 Kasım 2016 tarihinde açık ihale usulüne göre yapılmıştır. İhaleye 2 istekli katılmış, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren Dilde Eğitim Spor Organizasyon ve Tanıtım Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi ile 19 Aralık 2016 tarihinde 987.830.00 TL + KDV bedelle sözleşme imzalanmıştır.
Organizasyon içindeki bazı etkinliklerin gerçekleşememe olasılığından dolayı söz konusu ihale götürü bedel üzerinden değil birim fiyat üzerinden yapılmıştır. (Hava muhalefeti, alan uygunsuzluğu, planlanmış sanatçı-yazarların müsaitlik durumlarının olmaması vb. etkenlerden dolayı birim fiyat teklifli yapılmıştır.)
Sanat Aralığı etkinlikleri kapsamında; mahallelerde tiyatro ve sinema gösterimleri, çocuk atölye çalışmaları, bayrak süslemeleri, müzik grupları, etkinliklere katılan vatandaşlara yiyecek ikramı, vatandaşlara hediye dağıtımı, canlı yayın hizmeti, sanatçı ve yazarlarla söyleşi, şehitlerimiz için mevlüt okunması ve lokma dağıtımı gibi 46 kalem iş yapılması planlanmıştır. Fakat canlı yayın hizmeti ve sanatçı – yazar söyleşileri yapılmamıştır. Birim fiyat teklif cetvelinde 17 sanatçı ve yazar söyleşileri için yüklenici firma tarafından teklif edilen tutar 38.250 TL + KDV şeklindedir. Sabah gazetesinin haberinde geçen 987 bin 830 TL tutarı sadece 17 sanatçı ve yazara ödenen ücret gibi yazılmıştır. Halbuki bu tutar 46 iş kalemi için teklif edilen toplam bedeldir. Bu haberde bahsi geçen söyleşiler, Sabah gazetesinin muhabirine de söylendiği gibi ilk etapta planlanmış fakat hayata geçirilmemiştir. Bahse konu ana organizasyon ise gerçekleşmiş olup hakedişi düzenlenip ihale ve satın alma süreci tamamlanmıştır. Daha sonra yapılan kontrollerde yüklenici firmaya söyleşiler için 38.250 TL + KDV tutarındaki ödemenin sehven yapıldığı idaremizce tespit edilmiştir. Sehven ödenen 38.250 TL + KDV tutarı, yüklenici firmadan talep edilmiş ve Belediyemize iadesi sağlanmıştır. Dolayısıyla herhangi bir KAMU ZARARI OLUŞMAMIŞTIR.
Bahsi geçen ihale dosyası; kamu müfettişleri ve 2018 yılında da İBB Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından incelenmiş ve dosyada herhangi bir mevzuata aykırılık saptanmamıştır.
Haberde adı geçen sanatçı ve yazarlar, kurumumuz tarafından söyleşi etkinliği iptal edildiği için aranmamıştır. Doğal olarak kendilerinin bu etkinliklerden haberdar olmamaları da gayet normaldir. İsmi geçen sanatçı ve yazarların haberi yapan gazete tarafından böyle bir amaçla aranıp rahatsız edilmeleri ise üzücü olmuştur.
Bu tür haberlerle yapılmak istenenin gazetecilik olmadığı ortadadır. Asıl amacın itibarsızlaştırma olduğu çok açıktır. Hesabını veremeyeceğimiz tek bir kuruş dahi yoktur.
Beylikdüzü Belediyesi olarak takdiri kamuoyuna bırakıyoruz.