SON DAKİKA

En Son Nokta

AB ile kirli “Yeni Gezi tezgâhına dikkat!”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, AB Fonuyla bir Yüksek Teknolojili Sosyal Medya Merkezi kurduklarını resmi internet sitesinden açıkladı. Ensonnokta.com gelişmeyi kamuoyuna duyurdu. Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, organizasyonun “Yeni bir Gezi hazırlığı” boyutuna dikkat çekti.

AB ile kirli “Yeni Gezi tezgâhına dikkat!”
Kategori: DÜNYA - Bu haber 4.959 kez okundu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, AB Fonuyla bir Yüksek Teknolojili Sosyal Medya Merkezi kurduklarını resmi internet sitesinden açıkladı. Cumhuriyet Yazarı Şükran Soner, bu sosyal medya organizasyonunun Recep Tayyip Erdoğan yönetimini devirmek için kurulduğunu köşe yazısında ifşa etti. Son vakitlerde “Uluslararası Siyonist Medya” organizasyonlarının Türkiye’ye yerleşme ve etkinlik artırma çabalarına ağırlık vermesinin ardından AB desteği ile böyle bir organizasyona gerçekleştirilmesine  tepkiler yükseliyor.

Anadolu Yayıncılar Derneği’nden AB fonlu projeye tepki

Anadolu Yayıncılar Derneği Genel Başkanı Sinan Burhan, yeniakit.com.tr’nin kamuoyunun dikkatine sunduğu “dış güdümlü proje” hakkında şunları söyledi:

Türkiye’de medyanın sorunu özgürlükten daha çok millilik ve yerlilik sorunudur. Bugün medya özgür değil diyen gazeteciler, sivil toplum örgütleri 28 Şubat sürecinde ne yaptılar? Merhum Adnan Menderes ve dava arkadaşları katledilirken ne yaptılar? Türkiye’de medya, milli, muhafazakar cenah söz konusu olduğunda aleyhte yayın yapmaya hazır kıta bekliyor. Deniz Gezmiş’i, Mahir Çayan’ı, Yusuf İnan’ı birer kahramanlık figürü olarak ortaya koyanlar, katledilen Yasin Börü kardeşimizle ilgili tek satır haber geçmiyorlar. Darbecilerin idam ettiği, hapis yatırdığı, işkence yaptığı kahramanlar sanki hiç yok, sanki bunların anneleri, babaları yok, acıları yok, bunlar için üzülenler yokmuş gibi davranıyorlar. Bundan dolayı bu memlekette yerli ve milli olmak, muhafazakar olmak bunlara göre suçtur. Basın özgürlüğü dün yoktu, bu alanda bugün de bir takım eksiklikler olabilir. Ama millilik ve yerlilik sorunu o medyada her zaman oldu. Basın özgürlüğü alanındaki eksiklikler giderilebilir ama bir zihniyet sorunun gidermek  o kadar kolay değildir.

Uluslararası sermaye yeni gezi hazırlığında

Burhan şöyle devam etti:

Gelelim AB fonuyla ‘Sosyal Medya Merkezi” kurulması işine. Görünen o ki, uluslararası sermaye yalnız millete yabancı bir medya anlayışında olan bir takım çevrelere destek olma kararını almış. Bu karar görüntüde basın özgürlüğü ile alakalı, ama şahsi kanaatim birkaç sene sonra, hükümetin bazı eksiklik ve hatalarından faydalanarak GEZİ benzeri bir harekete girişmeyi planlamak da olabilir. Bu sefer daha etkili de olabilirler. Burada önemli olan, yerli ve milli çevrelerin nasıl bir tutum takındığıdır. İğneyi kendimize, çuvaldızı başkalarına batıralım.

Buradan, Cumhurbaşkanımız dışında hassasiyet gösteren çok yöneticinin olmadığını üzülerek tespit ettiğimi belirtmek isterim. Yerli ve Milli medyaya destek bakımından birçok eksiklikler ve sıkıntılar gördüğümüzü zaman zaman kamuoyuna açıkladık. Bu konularda Sayın Erdoğan sağ olsunlar, büyük hassasiyet göstererek talimat verdiler ama gereğini yerine getirmekte zaaf gösterenler oldu maalesef.

“Biz AB’den fon almıyoruz, iktidar desteği de yok!”

Burhan şöyle devam etti:

“Biz AB’den fon almıyoruz. Bunun için başvuruda bulunmayı yerli ve milli ruha yakıştıramayız. Bizi ‘iktidar yandaşı’ olarak nitelendirenler var ama iktidarın bize desteği yok. Sayın Cumhurbaşkanı sorunlarımızı dinliyor, gerekli talimatları veriyor ama yerli, milli ve yerel medya olarak maalesef  gerekli desteği göremiyoruz.”

Amacı ifşa ettiler

AB tarafından oluşturulan fonla, gezi ruhlu gazetecilerin yüksek teknolojiden yararlanarak sosyal medya araçlarını kullanabilecekleri bir “sosyal medya organizasyonunun” kurulduğunu belirten CHP/HDP’nin Yandaş Yazarı Şükran Soner’in bu “AB destekli sosyal medya projesi”nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı kurulduğunu ilan etmekten çekinmediğini kamuoyunun dikkatine sunmuştuk.

Şükran Soner’in “Türkiye’de basın özgürlüğü”nün sıkıntıda olduğunu ve AB destekli proje ile bu sıkıntının aşılabileceğini iddia ettiği yazısında şu ifadeler dikkat çekmişti:

Saray’a güdümlü gazetecilik gerçeğine karşı, günümüz teknolojisinden yararlanarak sosyal medya araçlarını kullanabilecekleri bir merkez açıldı. Gereksinim olan teknolojik donanımlı, uzman eğitimciler destekli binada isteyen gazeteciler, istedikleri kadar kalabilecek, çalışabilecekler. Çağımızın ileri teknolojileri sayesinde giderek alternatif güç oluşturan sosyal medyayı istedikleri kadar sürelerle özgür çalışmalarını yaparak kullanabilecekler. Ülkemiz kamuoyunun gerçekleri öğrenebilmelerinde toplumsal sorumluluklarının gereğini yapabilecekler.

İnternet sitesinde “AB finansmanı” vurgusu

Türkiye gazeteciler Cemiyeti’nin Resmi İnternet Sitesi’nde bu “organizasyona” ayrıntılı bir şekilde yer verilmişti:

“Gazeteciler Cemiyetince yürütülen ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen “Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi Programı”kapsamında tasarlanan Basın Evi (Press House) açılışı gerçekleşti. Açılışa çok sayıda büyükelçi, yabancı misyon temsilcileri, üst düzey bürokrat ile gazeteciler katıldı.

Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen “Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi Programı” (M4D) kapsamında, gazetecilerin kullanabileceği, konferans salonu ve stüdyo imkânlarına sahip, sekreterya hizmeti içeren tam donanımlı Basın Evi (Press House) açıldı. Cemiyet bünyesinde kurulan Basın Evi, medya kuruluşları ve gazetecilerin, medya alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, gazetecilik faaliyetlerini devam ettirmeleri, kapasitelerini güçlendirmeleri ve Türkiye’deki çoğulcu medyanın oluşumunu desteklemeyi amaçlıyor.”

Fonlama

AB tarafından fonlandıklarını açıklamayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti,“AB ile ilişkilerinin” geldiği noktayı şu satırlarıyla ortaya koyuyordu:

Avrupa Birliği, demokrasiye giden bu yolda ihtiyacımız olan desteğini esirgemedi. Sizler burada bir açılışa gelmediniz. Ankara ve Türkiye’nin her yerinde demokrasiye, insan haklarına ve basın özgürlüğüne inanmış ancak herhangi bir nedenden dolayı işsiz bırakılmış arkadaşlarınıza ışık veren bir yapının açılışındasınız.

Christian Berger’den Destek

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Resmi İnternet Sitesi’nde AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger’in ifadeleri ne yer veriyordu:

Berger, projenin toplam süresi olan üç yılın sonunda tarafsız gazetecilik konusunda gelişmelerin oluşumu ile projeden de yararlı çıktılar elde etmeyi umduklarını belirtti. Berger, “AB için, basın özgürlüğü demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurudur. Bilgi akışının ve şeffaflığın kesin güvencesine her zaman ihtiyaç duyulur. Hükümet de bu hususlara dikkat etmek durumunda olmanın yanı sıra açık ve şeffaf olmalıdır. Türkiye son yıllarda bu konularda büyük ilerleme kaydetmiştir. Ancak, son zamanlarda, Avrupa Komisyonu Türkiye’nin bu konuda geriye doğru bir kayma yaşadığını gözlemlemektedir. Bu geriye kaymanın nedenlerinden biri Türkiye’deki medya çoğulculuğunun eksikliği veya daralmasıdır. insanlar gittikçe basının yayınladıklarına daha az inanıyor; gittikçe sosyal medyada, bloglarda veya Facebook’ta gördüklerine inanıyor. Kişilerin eğitim seviyesi arttıkça, medyaya olan inançların azaldığını görüyoruz. Bu proje ile umarız bu durumun önüne geçebilir ve daha fazla insanı gazeteci olmaya ve gerçekleri temel alan ve insanları bilgilendiren gazeteciliği yaymaya teşvik edebiliriz. Umarım bu projenin sonunda, üç yıl içinde güzel sonuçlar göreceğiz ve daha yüksek standartlarda tarafsız gazetecilik izleyebileceğiz

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
Üzgünüm, bunu yapmana izin verilmiyor.