SON DAKİKA

En Son Nokta

DENETİM KOMİSYONU RAPORUNDAN USULSÜZLÜKLER FIŞKIRDI

Esenyurt Belediyesi Denetim Komisyonu raporu gündeme damgasını vurdu. Başta Basın Müdürlüğü olmak üzere birçok müdürlükte usulsüz ihaleleri tespit eden Denetim Komisyonu üyelerinin tespitleri Esenyurt Belediyesi’nin yönetimsel anlamda yetersizliğin, gözler önüne serdi.

DENETİM KOMİSYONU RAPORUNDAN USULSÜZLÜKLER FIŞKIRDI
Kategori: Genel - Bu haber 12.268 kez okundu.

Denetim Komisyonu Başkanı Togay Çoban yaptığı açıklamada birçok müdürlükte usulsüzlükler tespit ettiklerini belgeleriyle sunarken AK Parti ilçe başkanlığının tespit edilen usulsüzlüklerle alakalı yargı yoluna gideceği öğrenildi.

Belediye Başkanının bütçesini onayladıklarını ama onaylanan devasa bütçenin karşılığında ilçeye her hangi bir hizmetin yapılmadığının altını çizen Denetim Komisyonu Başkanı Togay Çoban tespit ettikleri usulsüzlüklerle alakalı bakın neler söyledi.

DEV BÜTÇENİN KARŞILIĞINDA HİZMET ÜRETEMEYEN YÖNETİM VAR

Çoban, ‘Belediyenin 2020 yılı gelir toplamı 647 milyon 827 bin TL. Buna karşılık belediyenin toplam gideri 561 milyon 128 bin TL. Geçen yıl tahmini bütçeyi hazırlarken 802 milyon 250 bin olarak hazırlamıştınız. Bu bütçeyi tutturamazsınız diye geçen yıl sizleri uyarmıştık. Gelin bütçeyi kısın gerçekten yatırım yapacak şekilde bir bütçe hazırlayın dedik. Siz sayın başkan ‘hayır ben bu bütçeyi tutturacağım’ dediniz. Bizde AK Parti gurubu olarak geçen yıl ki tahmini bütçenize evet dedik. ‘AK Parti gurubu bütçemize onay vermiyor, yatırım yapamıyoruz’ dememeniz için destek vermiştik. 802 milyon 250 bin olarak hazırlanan tahmini bütçeye karşılık belediyenin toplam geliri 647 milyon 827 bin TL olmuş. 39 ilçe içerisinde ve Türkiye genelinde en büyük nüfusa ve bütçeye sahip tek ilçe Esenyurt’tur. Pandemiye rağmen toplanan para 647 milyon. Bir çok belediyede bütçenin gerçekleşme oranı yüzde 40 yada 50. Esenyurt halkına teşekkür ediyorum. Pandemiye rağmen emlak vergilerini, arsa vergilerini getirerek 298 milyon Esenyurt Belediyesi kasasına yatırmışlar. Ayrıca 281 milyon iller bankasından nüfusa göre gelen pay söz konusu.

Siz geçen yıl hatırlarsanız Derman Limited Şirketimizin tescil edilmemesini ‘Biz CHP’li belediye olduğumuz için Ticaret Odası bizim şirketi onaylamadı’ dediniz. Başkan hangi akla bunu söyledi şaşkınım. İller bankasının yanlı bir tutumu olsaydı tahmini bütçede 265 milyon öngörmüştünüz oysa iller bankası kesinti yapmayarak 281 milyon TL belediyemize para gönderdi.  Belediye hangi siyasi partinin elinde olursa olsun, hiçbir şey yapmasa dahi iller bankasından ve emlak vergilerinden belediyenin kasasına giren yaklaşık 550-600 milyon söz konusu. Bir şey yapmazsanız dahi bu para belediyemizin kasasına giriyor. Geriye kalan 60-70 milyon imar harçları, tabela vergilerinden geliyor. İmar müdürlüğünde çalışan arkadaşlara sesleniyorum. Müteahhitlere, insanlara yardımcı olun. Onları azarlamayın. Eminim ki 647 milyon gelirimiz 800 milyonu bulacaktır.’

KARNENİZE KOCAMAN BİR SIFIR VERDİK

Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un bu güne kadar verdiği sözleri ve yatırım planına koyduğu projelerin hiç birini gerçekleştirmediğini belirten Çoban, ‘Giderler bölümünde şuna özellikle dikkat çekmek istiyorum. 561 milyon gider kalemlerinin içerisinde 88 milyon 550 bin sermaye gideri söz konusu. Sermaye gideri yatırım planları için ayrılan bir paradır. 2020 yılı için ne kadar bir yatırım programı ayarladık 224 milyon. Hem bu yıl, hem de geçen yıl önümüze konulan faaliyet raporunu inceledim tıpkısının aynısı. Kopyala yapıştır yaparak bize sunmuşlar. Ortaya çıkan bir proje yok. Sadece Nazım Hikmet heykelini diktiniz. 88 milyon yatırım yapmış belediye başkanı öyle diyor. Yatırımın iddiaları içinde neler var size anlatayım. 2015 yılı Sultaniye Mahallesi’nde sosyal tesis yapımı, 2016 yılında Bağlarçeşme Mahallesi’nde kütüphaneye dönüştürülen mekan, 2016 yılında Mevlana Mahallesi’nde tabiat parkının bir tesisi, 2018 yılında spor kompleksi ve çevre düzenlemesi, 2018 yılı Balıkyolu Mahallesi 591 adada dini tesis ve otopark yapımı için kalan eksik ve hak edişleri. Anlayacağınız 32 milyon sadece AK Parti dönemimizde yapılan yüzde 95’i tamamlanmış projelerin hak edişlerini getirip yatırım bütçesinin içerisine yazmış. Yatırımı yok ne yapsın? Bu söylediklerimin hepsi verdikleri evrakta yazan gerçekler. Bunu inkar mı edecekler? Yatırım ne yapmış gelin ona bakalım; 2020 yılında havlu veya kolonya alımı, metal kapı detektör alımı, afet durumlarında kullanılmak üzere nevresim takımı pike alımı, basın yayın müdürlüğünde kullanılmak üzere fotoğraf makinesi, mikrofon alımı, dijital arşiv bakım destek güncelleme alımı, mezbahane de kullanılmak üzere calaskal ve yük taşıma alımı, tek kullanımlık seccade ve dezenfektan alımı yapmış.

Geçen sene belediye başkanı bu kürsüye çıkıp onlarca vaatte bulundu. 802 milyon 250 bin bütçeye tamam dedik, destek verdik. Yatırım için yüzde 35, yani 224 milyon bütçe ayrıldı. Bu bütçenin içerisinde neler var. Otopark yapımı için 15 milyon 600 bin TL ayrıldı yapıldı mı hayır. Okul yapımı için 20 milyon 400 bin TL ayrıldı yapıldı mı hayır. Spor tesisi yapımı için 8 milyon ayrıldı yapıldı mı hayır? Cami yapımı için 10 milyon 300 bin TL ayrıldı cami yapıldı mı hayır. Kreş yapımı için 3 milyon 200 bin TL ayrıldı yapıldı mı hayır. Kapalı Pazar yeri için 15 milyon ayrıldı yapıldı mı hayır. Sağlık merkezi yapılması için 4 milyon 250 bin TL ayrıldı ama sağlık merkezi yapılmadı. Sosyal tesis yapılması için 10 milyon 450 bin TL ayrıldı yapıldı mı kocaman hayır. Karneniz ortada. Size kocaman sıfır veriyoruz. 224 milyon ayırdığınız yatırım bütçenizin ancak yüzde 6’sını gerçekleştirdiniz. Nerede bu paralar, nerede yatırımlar,  647 milyon para nerede? 2019 ve 2020 yılında yaklaşık 1 milyar 210 milyon belediyenin kasasına para girdi. Müteahhitlere ödemedin, yatırım yapmadın, her hangi bir çalışmanda yok nerede bu paralar. ‘Borç ödedik’ diyor başkan. Tamamıyla yalan. İl başkanımızın dediği gibi ‘Naylon Karakter’ sözü cuk diye oturdu üzerinize.

 

133 TANE DOSTA AKRABAYA DOĞRUDAN TEMİN İLE İHALE VERİLMİŞ

Belediye Başkanının özellikle açık ihale yerine akrabayı, yandaşı zengin etmek için ‘Doğrudan temin’ ihale yöntemini tercih ettiğini belgeleriyle sunan Denetim Komisyonu Başkanı Togay Çoban, ‘Açık ihale yöntemiyle 15 tane ihale yapmışsınız maliyeti 70 milyon TL. Pazarlık usulü 5 ihale yapmışsınız 16 milyon TL. Yine pazarlık usulü 26 tane yapmışsınız 6 milyon TL. Doğrudan temin yöntemiyle ise 133 tane ihale yapmışsınız maliyeti 8 milyon 332 bin TL. Bunların farkı nedir diye merak edenler varsa açıklayayım. Açık ihale usulü rakam sınırı olmadan herkesin teklif verdiği bir yöntem. İhaleyi firma kazandıktan sonra ihaleyi yürüten arkadaşlar o firmayla kırımı artırmak için pazarlığa girerler. Doğrudan temin yöntemiyle yaptığınız 133 ihalenin oranı yüzde 74. Eş, dost, akraba kim gelirse gelsin 95 milyonluk dosya getiriliyor ve yüzde 1 kırımla işler bu arkadaşlara veriliyor. Karşılığında ilçede hizmet yok. Bu mu hakkaniyet?

İşin ilginç tarafı temizlik malzemesi, çay, şeker, kırtasiye malzemesi lazım oluyor ve bunlar Destek Hizmetler Müdürlüğü’nden ihale edilmesi gerekiyor. Ne hikmetse 3-4 tane müdürlük kendi yakınlarına, yandaşlarına adrese teslim ihale vermek için doğrudan temin yöntemini tercih etmiş. Hangi birimin ne ihtiyacı varsa yazılır Destek Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde açık ihale yapılır, herkes gelsin bu ihaleye girsin yöntemi tercih edilir. Belediyenin bu yöntemi tercih etmemesi en az 8-9 milyon TL kaybına neden olmuş. Bu paralar nereye gitti? Şunu söyleyeyim Kemal Deniz Bozkurt burnunun dibinde ki yöneticiler şirket kurup doğrudan teminle malzeme alıp iş yapıyorsa bize hakkaniyetten bahsetmeyin. Sonra çıkıp ben Esenyurt halkının hakkını kimseye yedirmeyeceğim demeyeceksiniz. İcranın başında olan başkan yardımcılarına söylüyorum biraz hakkaniyetli davranın, sürekli doğrudan teminlerle eşinize, dostunuza ihaleler veriyorsunuz. Bu gerçekten vahim durumdur. Belediye başkanı biliyorsa da vahimdir, bilmiyorsa daha da vahimdir.’

NEREDE ÇEVRECİLER AĞAÇ KATLİAMI VAR!

Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde yaklaşık 30 milyon liralık farklı içerikte ihaleler yapıldığını ve bunun karşılığında ilçeye elle tutulur bir proje kazandırılmadığının altını çizen Togay Çoban, ayrıca bazı parklarda ağaç katliamının yapıldığını belirtti. Çoban, ‘En büyük ihale park ve bahçeler müdürlüğünün gerçekleştirdiği ihaledir. 3 sefer ağaç-çalı alımı ihale işlemi yapılmış. Geçtiğimiz hafta Şehitler ve Gaziler parkını gezdim İBB bir çalışma yapıyor yüzlerce ağaç kesilmiş, kamelyalar çamurların içine atılmış, tuvaletler yıkılmış. Neden; çürüsün bir daha ihale yapalım diye sanırım. Bütün yeşil alanlar tarumar edilmiş. Galiba birilerine yeni iş alanları açılmak isteniyor. Çevrecilere seslenmek istiyorum. Taksim’de 3-5 ağaç kesildi diye ortalığı velveleye veren çevreciler gelsin de Şehitler Parkında ki ağaç katliamını bir görsün. Belediye başkanı 3 tane park yapmış. Nerede yapmış; Gökevler Mahallesi’nde 2985 metrekare, Hürriyet Mahallesi’nde 997 metrekare, Akçaburgaz Mahallesi’nde 1640 metrekare park yapılmış. 28 milyonluk Park Bahçeler ihalesi içerisinde 2 yılda sadece 3 tane küçük park yapabilmiş belediyemiz.

İŞİ BİTİRMEYEN FİRMA HAK EDİŞİN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ TAHSİL ETMİŞ

Park Bahçeler Müdürlüğü 21 milyon 603 bin TL ihale yapmış. Bunun içerisinde 545 adet malzeme alımı var. 545 kalemin 215 tanesi yapılmış 330 kalem duruyor ama ne hikmetse ayrıca ihaleyi alan firma yüzde 68 hak edişini almış. İşin yaklaşık yüzde altmışı duruyor ama hak edişlerini almış. Birde yüzde 30 kırım yaptığını iddia ediyor. Oysa yüksek rakamlı malzemeleri yapmış onun üzerinden hak edişlerini almış ama düşük fiyatlı kalemleri yapmamış. Yetmemiş aynı firmadan bir daha 1 milyonluk malzeme alımı yapılmış. Garibime giden bir şey var tam pandeminin pik yaptığı dönemde 850 bin çiçek alımı yapılmış ve güya dikilmiş. Çiçekleri, ağaçları nerede gördünüz, 850 bin çiçek nerede? Ayrıca bu ihalenin içinde 25 adet cep telefonu alımı yapıldığını görmekteyiz. Yetkili arkadaşlar sorduğumuzda bu telefonlar kamu hizmeti gören müdürlüğümüzde ki personellerimize verilmiştir. Sorarım size, bu personeller kamu hizmeti yapıyorsa diğer 3 bin 400 personel imiz ne iş yapıyor? Hakkaniyetiniz bu mu?

Yetmemiş birde ağaç-çalı alım işi 4 milyon 519 bin liraya ihale edilmiş. Firmanın kırım oranı yüzde 70.63. 4 milyon 519 bin liralık ihale yapıyorsun adam 1 milyon 300 bin liraya kabul ediyor. Malzemeler nerede? Evraklara baktığımızda yüklenici firma malzemeleri de yanlış getirmiş. İdare yazı yazmış ‘yanlış malzeme getirdin gel değiştir diye’ her hangi bir işlem yapılmamış, cezai işlem uygulanmamış, ihale iptal edilmemiş.

PARKLAR İÇİN DANIŞMAN TUTULMUŞ DANIŞMANA 400 BİN LİRA VERİLMİŞ

Bu da yetmemiş bir arkadaşı daha zengin etmek için 05.08.2020 yılında ‘Peyzaj Mimarlığı Danışman Hizmetleri’ adı altında 12 ay boyunca 380 bin yeni yeşil alan ve park bahçeler için danışman tutmuşsunuz. Bu danışmana yılda yaklaşık 400 bin lira vermişsiniz. Ortada park bahçe yok. Yaptığınız birkaç tane küçük park için 400 bin liraya danışman mı tuttunuz? Yazık günah değil mi? Esenyurt’un parası bu şekilde hovardaca harcanır mı? Sonra sürekli çıkıp bize borç bıraktılar yaygarası koparıyorsunuz. Kendinizle çelişiyorsunuz. Yine Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde bir ihale daha yapılmış ağaç ve çalı alımı. 213 milyon artı KDV. Madem belediyenin ihtiyacı var oturun konuşun hesap kitabınızı yapın açık ihale gerçekleştirin. Kim ihaleye girecekse girsin, şeffaf olun. Yaklaşık yıllık 30 milyona yakın Park ve Bahçeler ihalesinde yaptığınız 3 tane küçük parktan başka bir hizmetiniz yok.’

ASFALT YAPMAYI BİLE BECEREMEDİNİZ

Fen İşleri Müdürlüğü’nün bir önce ki yıl 50 milyon liralık ihale gerçekleştirdiği, ihale sonrasında yoların, kaldırımların ve diğer yapılması gereken hizmetlerin birçoğunun bitmiş olması gerektiğini belirten Çoban, Maalesef öyle olmamış. Esenyurt sokakları, caddeleri köstebek yuvasına dönmüş. Adile Naşit Caddesi, Erzurum Kongre Caddesi, Sivas Kongre Caddelerinde insanlar yürüyemiyor. Geçen sene Fen İşleri Müdürlüğü olarak 50 milyona yakın Park, Bahçe ve Asfalt ihalesi yaptınız. Asfalt çürük ve bozuk asfalt olduğu için 1 ay sonra tekrar bozuldu Esenyurt’un yolları köy yollarına döndü. Esnaflar kan ağlıyor. 50 milyonluk ihale sonrasında yolları, caddeleri, sokakları yaşanabilir hale getirin. İnsanlara eziyet etmeyin. Asfalt yapılacağı dönemleri yada işin nasıl yapıldığını bilmiyorsanız araştırın ve bilen arkadaşlara sorun.’

BELEDİYENİN MASKESİ DÜŞTÜ!

Belediyenin ‘maske üreteceğiz’ diye yıllık 1 milyon 200 bin liraya yer tuttuğunu, paraların hovardaca harcandığını bir kez daha tekrarlayan Denetim Komisyonu Başkanı Togay Çoban ayrıca yönetimin tanesi 0,25 kuruş olan maskelerden 25 bin âdetini 3,5 liradan aldığını belirtti. Çoban, ‘Belediyenin Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde maske alımı işi ile ilgili yaptıklarını duyunca aklıma ‘maskeniz düştü’ sözü geldi. Özellikle maske alımı beni inanılmaz şaşırttı. Maske alımı yapılmış 20 adet 18 liradan tanesi. Yine bir başka maske alımı daha yapılmış 25 bin adet 3,5 liradan. Buradan gazeteci Cengiz Alçayır’a çağrı yapmak istiyorum. Her akşam Ekrem İmamoğlu’nun 2,89 liradan aldığı maskenin fiyatının yüksek olduğunu belirtiyor. Gel Cengiz Bey Esenyurt’ta 3,5 lira. Bu maskelerin tanesi 0,25 kuruş.

Sonra araştırdık belediyemiz maske üretimi yapıyormuş. Gittik baktık maske üretilecek 4 katlı, aylık 80 bin artı KDV ile (94 bin TL eder) tutulmuş. Şu anda sadece maske üretimi yapılıyor. 13 personel tutulmuş ve ne kadar maske üretildiği bilinmiyor. Yıllık 1 milyon 200 bine tuttuğunuz bir yerde maske üretmek yerine pandemi dolayısıyla kapalı olan Esenyurt Belediyesi’ne ait kültür merkezleri ve şu an kullanılmayan Esenyurt Belediyesi eski binası kullanılamaz mıydı? Esenyurt’un evladıyım diyen bir başkan belediyenin paralarını sağa sola çarçur etmiş.’

 

6 KEZ YAPILAN İHALE AYNI ŞİRKETE VERİLMİŞ

Kültür Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği bir çok ihalenin aynı firmaya verildiğini belirten Togay Çoban, ‘Kültür Müdürlüğü bünyesinde 5 aracın faaliyet gösterdiği kurs eğitimi ve muhtelif araç kiralama hizmetini 2 milyon 630 bin liraya ihale yaptığını görüyoruz. Pandeminin pik yaptığı dönemde bu kadar kursiyer burada kurs yaptı mı? Hatta aracın biriside özel araca çevrilmiş. Hani her seferinde araç kiralama işine girmeyecektiniz. Birçok müdürlüğün maşallah çok sayıda araç kiraladığını görüyoruz. 54 branşta çocuklar eğitim almış ihaleyi alan firmanın 1 milyon 750 bin TL’de hak edişleri ödenmiş. İlkokul, ortaokul, lise kapalı, yüksekokullar kapalı, özel okullar kapalı Esenyurt Belediyesi’nin kurs merkezleri açık çocuklar gidip orada eğitim mi almış! Gerçekten hiç inandırıcı değil.

Geçen sene Kültür Müdürlüğü ulusal sanatçılar adı altında 200 bin TL’ye etkinlik düzenlemiş. Kim bu ulusal sanatçılar diye araştırdık. İsimler yok ama faturada ulusal sanatçılar diye geçmiş. Esenyurt’un onlarca türkücüsü, sanatçısı varken, insanlar ekonomik kriz yaşarken siz paraları hovardaca harcamayı sürdürmüşsünüz.

Bu senede Kültür Müdürlüğü 6 kez ihale yapmış. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 6 ihale yine aynı firmaya verilmiş. Ülkemizde her yıl tekrarlanan ve tarihleri önceden bilinen dini ve milli bayramlarla belediyenin sosyal ve kültürel etkinliklerini önceden planlanabilir. Böylece açık ihale yapıp herkes davet edilebilirdi. Oysaki bu firmanın vergi borcu olmasına rağmen doğrudan temin yöntemiyle bu ihale verilmiş. Açık ihale yapılmış olsaydı bu ihaleye bu firma giremeyecekti ve bu ihaleyi alamayacaktı. İşte sizin hakkaniyetiniz bu kadar.’

HAYVANLAR ÜZERİNDEN MİLYONLAR HAVAYA UÇMUŞ

Veteriner Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği köpek, kedi evleri ve kuş yuvalarının alım işinde ortaya çıkan rakamların ürünlerin gerçek değerinin 3-4 katı olduğunu belirten Togay Çoban, ‘Veteriner Müdürlüğü sokak hayvanları için kedi köpek maması alım işi yapılmış. Faaliyet Raporunu inceledim. Faaliyet raporunda gözüken rakam ile Denetim Komisyonuna ulaştırılan raporlar arasında yaklaşık 68 ton fark var. Kedi köpekler için 178 ton mama alımı yapılmış. Bize ulaşan resmi evraklarda gözüken bu. Başkan Faaliyet Raporuna 246 ton yazmış. Bu kadar mama alınmış mı, gerçekten bu kadar iş yapılmış mı tam bir muamma. Esenyurt ilçemiz artık modern bir şehir olmuş sokak hayvanlarının eskisi kadar çok olmadığını gözlemlemekteyiz. Belediye başkanı bu ilçeyi 12’inci kattan yöneteceğini sanıyor. Gidin müdürlükleri dolaşın ne yapıyor bir inceleyin.

160 adet köpek kulübesi alınmış. Bazıları 800 TL’den diğeri 592 liradan. İnternette araştırın 229 TL’den satıldığını göreceksiniz. Yine 50 adet kedi kulübesi alınmış 395 liradan. Araştırdık 169 TL bulduk ve içerisinde pamuk yastığı da var. 500 adet kuş yuvası 84 liradan alınmış araştırdık 14,75 liradan satılıyor. İllaki belediyenin kasasından birilerin cebine para koyacaksın anlayışı söz konusu. Belediyenin nasıl zarara uğratıldığının apaçık örneğidir bu alımlar. Pazara giderken alışveriş yaparken bile insan 3-4 tezgahı inceleyerek meyve sebze alımı yapıyor sizin aklınıza araştırmak hiç gelmedi mi? Hiç mi vicdanınız sızlamadı?

 

BAŞKAN ZAYIFLASIN DİYE SPOR ALETLERİ ALINMIŞ

Spor Salonlarının kapalı olduğu bir dönemde Spor Müdürlüğü’nün malzeme alımı yapmasının tuhaf bir durum olduğunu ifade eden Denetim Komisyonu Başkanı Togay Çoban, ‘Spor Müdürlüğü bundan 4 ay önce 285 bin liraya spor malzemeleri alımı gerçekleştirmiş. İnsanlar dışarı çıkamıyor, spor salonlarımız kapalı, özel spor salonları kapalı, her taraf kapalı olmasına rağmen belediyemiz 3 adet koşu bandı almış. 30 bin 295 liradan toplamda 90 bin lira tutuyor. Emsali piyasada 5 bin lira. Bir başka koşu bandı 20 bin liraya alınmış. Piyasada emsali 3 bin lira. Yatay bisiklet alımı gerçekleşmiş 12 bin lira. Araştırdık emsali 2 bin 300 lira. Bu koşu bantlarını kim nerede kullanıyor? Termal tesislere konulmuş denildi. Sanırım belediye başkanına özel alımlar gerçekleşmiş. Başkan spor yapsın, zayıflasın diye. Ama ne hikmetse başkan zayıflayamamış. Her yer kapalı sırf başkan keyiflensin diye 350 bin liraya yakın bir alım gerçekleştirilmiş.’

BELEDİYE PANDEMİDE 25 BİN ADET TAZİYE YEMEĞİ İHALESİNE YAPMIŞ

Bir başkan yardımcısı ile taziye yemeği konusunda görüşme yaptığında ‘Taziye yemeklerini yasakladık’ bilgisini aldığını belirten Togay Çoban, ‘Buna rağmen belediye yaptığı ihale içerisine 25 bin adet taziye yemeği koymuş. Sosyal Yardım Müdürlüğü ‘Yemek Hazırlama Dağıtım Hazırlama’ işini 1 milyon 792 bin liraya ilgili firmaya ihale etmiş. İhalenin süresi 90 gün. Ayrıca 120 gün süre uzatımı sağlanmış. Bu ihale içerisin de paket kahvaltı, özel organizasyon kahvaltısı, 25 bin adet taziye yemeği, paket ve öğün yemeği, özel yemek organizasyonu, sandviç gibi alımlar olmuş. Diyelim bunlar doğru. Ben bir komşumuzun vefatı nedeniyle ilgili başkan yardımcısını aradım sordum ‘taziye yemeği vermeye devam ediyor muyuz’ hayır Togay bey pandemiden dolayı 2020 1 Nisan itibari ile taziye yemeğini kaldırdık. Peki, ne değişti de 25 bin adet taziye yemekli bir ihale yapıyorsunuz. Cenazelere kimse gitmiyor, taziyelere kimse gitmiyor bu ihale neyin nesi!’

YASAL OLMAYAN ŞİRKET ÜZERİNDEN MİLYONLARCA LİRALIK İHALELER YAPILMIŞ

Belediyenin kurduğu, yasal olmayan ve bugün mahkemeye taşınan Derman adlı şirketin milyonlarca liralık usulsüz ihale yaptığına dikkat çeken Togay Çoban, ‘Erzak yardımı ihalesine 3 firma giriyor Derman Yaşam Alanları Limited Şirketi 5 milyon 976 bin liraya ihaleyi alıyor. 60 bin adet erzak yardımı paket alım işi. 100 TL bir maliyeti var erzak kolisinin. İhtiyaç sahibine ulaşmış mıdır, bu erzaklar dağıtılmış mıdır bilemem.

Her fırsatta belediye başkanı ‘biz esnafın yanındayız, esnaf bize destek verdi, bizi başkan yaptı’ dedi. Süt yardımı ve eritme peynir yardımlarının 1 sene reklamını yaptı. ‘Ben halka süt dağıtacağım, eritme peynir dağıtacağım’ diye öyle ballandıra ballandıra anlattı ki görende, duyanda her ay dağıtacak diye düşündü. 1 sefere mahsus 5 kilogram süt, 1 sefere mahsus 1 kilogram kaşar ve eritme peyniri dağıttı. Nereden aldı bilinmiyor. Neden Esenyurt’ta beni iktidara getirdi dediğin esnaflarla bu çalışmayı yapmadınız? Eskartlara 100 TL değil 125 TL yükleyin bizde size destek verelim. Esenyurt esnafı yararlansın. Ama işinize gelmez. ‘Ben seçimi kazandım banane esnaftan’ diyorsunuz şimdi. Süt alımını ucuza gerçekleştirdiğinizi söylüyorlar. Kaça gelmiş 4,45 lira artı KDV ile 5,20 liraya. Dağıtım elemanları, şoförler, araçlar, araçların yakıtı, muhafaza etmek için soğuk hava deposu alımı ile sütün fiyatı size 8 liraya geldi. Oysaki ilçede ki marketlerde sütün litre fiyatı 3,5 ila 4 TL arasında. Anlaşılıyor ki mesele süt dağıtmak değil. Mesele bu şirket üzerinden birilerini zengin etmek.

Derman Yaşam Alanları Limited Şirketi yarım yağlı taze peynir alım ihalesine tek firma olarak girmiş. Ne hikmetse bu ihaleden diğer firmalar elenmiş Derman şirketi yalnız kalmış. 2020 yılında ihaleyi alan Derman Şirketi Ocak 2021 de tekrar ihale edilen ‘Paket Alım’ ihalesine neden giremedi. Niye girmiyor söyleyeyim mi! Müfettişler geldi Derman şirketi ile belediyenin diğer müdürlüklerini denetledi.

MÜFETTİŞLER: DERMAN YASAL BİR ŞİRKET DEĞİL

Geçen sene yine bu kürsüden konuşurken Derman şirketi usulsüz bir şirket demiştim. ESBAŞ’ta bir çalışanınıza 16 bin sermayeli bu şirketi kurdurdunuz, 1 ay içerisinde tescil ettirmediğiniz için ve meclis kararı almadığınızdan dolayı şirket hukuksuzdur dedik sizlere anlattık. Yıllardır muhasebecilik yapıyorum. Bir şirket kurulurken kim olursa olsun, hangi siyasi görüşten olursa olsun ticaret siciline evraklarını tam götürdükten sonra o kurum o evrakları onaylamak zorunda. Başkan geçen sene dedi ki benim şirketimi neden onaylamadılar biliyor musunuz ‘ben CHP’li bir belediye başkanı olduğum için onaylamadılar’ dedi. Müfettiş ne dedi. Bu şirketin yeterlilik belgesi ve ekonomik durumu yeterli olmadığını ve meclis kararı alınmadığından dolayı şirket geçersizdir. Ayrıca bu şirket soruşturma nedeniyle mahkemededir. Bundan dolayı 2021 Ocak ayında gerçekleşen ihaleye Derman şirketi giremedi. Bizi suçluyordunuz ne oldu! Biz size hukukun dışına çıkmayın dedik. Siz dinlemediniz.’

 

ESBAŞ GÜCÜNÜ NEREDEN ALIYOR: BU YÖNETİM ESBAŞ’A ‘DOKUNMAYIN’ İSTİYOR

ESBAŞ’la alakalı gündem olduğunda belediye başkanının ESBAŞ’ı ve müdürünü korumaya geçtiğinin altını çizen Çoban, ‘Belediyenin ESBAŞ isimli bir şirketi var. Şirketin evraklarını istediğimiz de yetkili müdür arkadaş dedi ki ‘biz bağımsız bir şirket olduğumuz için bu evrakları sizlere veremeyiz.’ Biz almasını biliriz dedik. Mali hizmetlere yazı yazdık dedik ki ‘ESBAŞ ile Esenyurt Belediyesi arasında yapılan hizmet sözleşmesini bize getirin.’ Arkadaşlarda getirip komisyona teslim etti. Bizim dönemimizde kurulan bu şirketin sözleşmesinde yüzde 1 kar payı olarak sözleşmeyi yapıp hizmete başladık. Bu yönetim ne yapmış sözleşmenin altıncı maddesi ‘iş bu sözleşme il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinin personel çalıştırmasına dayalı hizmetlerinin gördürülmesi ayrıca bu sözleşmede bu iş kalemlerinin birim fiyatları işçilik kalemlerinde iş veren payı dahil iş kalemlerine yüzde 4 sözleşme gideri, yüzde 5 de yüklenici firma kar payı’ koymuş. 16 milyon 750 bin lira tutuyor. 202 milyon üzerinden sözleşme yapılmış. 16 milyon 750 bin liranın belki 3-4 milyonu kurumlar vergisi ve diğer giderlerdir. Yüzde 5 kar payına baktığın zaman 9 milyon 750 bin lira yapar. Nerede bu para? Onun için ESBAŞ’a dokunmayın istiyorlar. Hangi arkadaşımız söz alıp ESBAŞ ile ilgili bir şey konuştuğunda panik yapıp ESBAŞ müdürüne sahip çıkıyor belediye başkanı. Ama diğer müdürler için böyle bir tutum sergilemiyor. Araştırılmasını, denetlenmesini istemiyorlar.

CHP DÖNEMİNDE ALINAN PERSONELLER MAAŞLARIYLA PARLAK DÖNEM YAŞIYOR

AK Parti iktidarı döneminden kalan personelle kendi aldıkları personellerin maaşları arasında ciddi fark olduğunu tespit ettiklerini belirten Togay Çoban, ‘Personeller arasında ayrım yapmayın. AK Parti dönemi CHP dönemi diye bir ayrım olmamalı. Maaşlarını veriyorsan da hakkaniyetli bir şekilde davranın. Bizim dönemimizde işe başlayan personellerden birçoğunu aradım. Ne kadar maaş alıyorsunuz diye sorduğumda 4 yıldır çalışıyorum 3 bin 400 lira maaş alıyorum. Bir başkası 3 bin 600 lira alıyorum, bir diğer 3 bin 200 lira aldığını belirtti. 4 bin lira alan yok. Oysaki 31 Mart 2019 yılından sonra işe giren biri 5 bin 700 lira alıyor. Bir diğeri 5 bin 900 lira net maaş alıyor. 10 bin lira maaş alan bile var. Soralım şimdi başkana; 450 personel almışsınız CHP’den, İYİ Partiden, HDP’den çok sayıda insanı istihdam etmişsiniz. Ancak senin eski dönemden kalan personellerin 2 bin 800 liraya çalışacak sen gelir gelmez aldığın personellere 5 bin, 6 bin, 7 bin lira maaş veriyorsun. Birçoğu ise vasıflı değil. Neden personel kayırıyorsunuz. Hangi vicdana sığar bu. Yazık günah değil mi? Neden hakkaniyetli davranmıyorsunuz? Bu mu sizin demokrasi anlayışınız.

BİRÇOK CHP’Lİ BELEDİYEDE İŞE YERLEŞTİRİLDİ

Başkan bu kürsüden adeta meydan okudu. ‘Benim belediyemde siyasi parti çalışanları olmayacak. Siyasi olan kimseyi çalıştırmayacağım’ dedi. Kendi partisinde ilçe başkan yardımcısını, gençlik kolları başkanını belediyenin kültür merkezlerinde, spor tesislerinde, basın müdürlüğünde ve diğer birimlerde işe aldığını biliyoruz. Ne değişti görüşünüzde. Hani siyasi kimse olmayacaktı. Nerede samimiyetiniz. Esenyurt’un hakkını kimseye yedirmem diyen başkanın liyakat esası CHP olmak. Esenyurt belediyesinde ne haklar yeniliyor, neler neler var!

BASIN MÜDÜRLÜĞÜNE PARA YETİŞMİYOR!

Esenyurt Belediyesi’nin Meclis bütçe görüşmelerine, belediyenin Basın Yayın biriminin harcamaları damga vurdu. 32 çalışanın bulunduğu birimin 3 ayda 7 buçuk milyon lira harcadığı ve yılsonu için 5 milyon lira daha ödenek aldığı ortaya çıktı.

CHP’li Esenyurt Belediyesi’nin Meclis bütçe görüşmelerine, belediyenin basın bürosunun harcamaları damga vurdu. Yusuf Doğan’ın başında olduğu 32 çalışanın bulunduğu büronun 3 ayda 7 buçuk milyon lira harcadığı ve yılsonu için 5 milyon lira daha ödenek aldığı ortaya çıktı. Duruma isyan eden AK Parti Esenyurt Belediyesi Meclis Üyesi Denetim Komisyonu Başkanı Togay Çoban “Allah’tan korkun” diye seslendi.

CHP’li Kemal Deniz Bozkurt’un belediye başkanlığı koltuğunda oturduğu Esenyurt Belediyesi‘nin bütçe görüşmelerine, kurumun basın bürosunun dudak uçuklatan harcamaları ve geniş kadrosu tartışma konusu oldu.

Esenyurt Belediyesi’nin Nisan ayı meclis toplantısında, 2020 yılı Denetim Komisyon Raporu hakkında konuşan AK Parti Esenyurt Belediyesi Meclis Denetim Komisyonu Başkanı Togay Çoban, bütçedeki ‘çelişkilere’ dikkat çekti.

İstanbul’daki ilçe belediyelerinin kadrosunda ortalama 5-6 kişinin görev yaptığını hatırlatan Çoban “Bizim dönemimizde basın bürosunda 5 kişi çalışıyordu. Şu anda tamı tamına 32 kişi var. Ya siz Hürriyet gazetesi mi çıkarıyorsunuz? İnan ki şaşırdım.” dedi.

“Aldığımız bilgilere göre basındaki çalışan arkadaşlar korkuyormuş, kalktığımız anda başka kimse oturacak diye. Akşama kadar koltuklarından kalkmıyorlarmış” şeklinde konuşan Togay Çoban,
“Yazık günahtır. AK Parti döneminde beş kişiydi” dedi ve İstanbul’daki ilçe belediyelerinin kadrolarından örnekler verdi.

ÇOBAN: “İŞİNİZ, GÜCÜNÜZ FİLM”

Belediyenin basın biriminin 2020 yılında 4 milyon lira harcadığını, 2021 yılı için ise belirlenen 7 buçuk milyon lirayı 3 ayda tüketip, yıl onu için 5 milyon lira daha ek ödenek istediğini belirten Togay Çoban şunları söyledi: “Belediye başkanı 2021 yılı için yedi buçuk milyon bütçe ayırdı basın için. Geçen hafta encümendeyiz. Baktık, ‘yedek ödenekler aktarma süreciyle beş milyonluk basına aktarmak için yedek ödenekten para aktaracağız’ dedi. Bu nedir dedik? ‘Ya işte basına ihtiyaç var’ dediler. Ya arkadaşlar Allah’tan korkun dedik ya. Diyorsunuz ki garip gurebaya, fakire yardımcı olacağız. Yedi buçuk milyon bütçe yetmemiş daha Mart ayındayız, bitirmişsiniz, beş milyon da yedek ödenekten para alıp, reklam yapacaksınız. İşiniz, gücünüz film.”

KALEM KALEM AÇIKLADI

Doğrudan temin yoluyla basın bürosu tarafından yapılan ihaleleri tek tek okuyan Togay Çoban  “Beş bin metrekare bilboard hazırlanmış. Otuz bin metrekare, bez afiş hazırlanmış. Buna vicdanınız sızlamıyor mu?” diye seslendi. Başkan Bozkurt’u “reklamını yaptırmayı sevmekle” suçlayan Çoban “Kırk yıldır Esenyurt’un evladısınız. Umudun şehri diyerek zaten çıktınız yola. Herkes sizi tanıyor. Ancak ‘benimle yol yürüyen arkadaşlara da biraz para kazandırmamız lazım’ demiş” dedi ve ajandadan, masa takvimine kadar doğrudan temin yoluyla alınan malzemeleri kalem kalem anlattı.  Alınan malzemelerin fiyatının şişirme ve fahiş olduğunu savunan Togay Çoban, “Bu kalemler, takvimler bizim binaya gelmedi. Bilmiyorum sizin binaya gelen var mı? Bizim masa takvimler nerede başkanım? Yani baktığın zaman yok.” diye seslendi.

BELEDİYE BÜTÇESİNDEN ALINAN TELEFONLAR

Basın bütçesinden alınan 19 adet cep telefonunu esprili bir dille eleştiren Togay Çoban “On dokuz tane de cep telefonu almışsınız. Ya bu cep telefonu baktığımda neymiş, başkan çıkarken dışarıya gezerken dolaşırken başkanın yakışıklı resmini çekmek içinmiş. Biri de iphone. ‘Niye’ diye sorduğumuzda ‘Başkan daha net çıksın veyahut da iyi gözüksün’ diye, dediler. Ya başkan halkın gözüne böyle yakışıklı resimlerle giremezsiniz. Hizmetlerle halkın gönlüne gireceksiniz hizmetlerle” diye konuştu.

Neticeye gelirsek 2020 yılı içerisinde Esenyurt Belediyesi tarafından yürütülen hizmetlerin, koordinasyon ve bir plan çerçevesinde yürütülmediği adeta imamesi kopmuş tespih taneleri gibi dağınık bir hedef ve bütünlükten yoksun bir şekilde yürütüldüğü, Belediye kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmadığı gibi kamunun imkanlarının nasıl çarçur edildiği israfın had safhaya ulaştığı ortadadır’ diyerek belediyenin faaliyetlerinde ki usulsüzlükleri gözler önüne serdi.

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
Üzgünüm, bunu yapmana izin verilmiyor.