SON DAKİKA

En Son Nokta

TOGAY ÇOBAN ‘BECERİKSİZ BUNLAR BECERİKSİZ’

Esenyurt Belediye Meclis toplantısının önemli gündem maddesi ödenek aktarmasıydı. Özellikle Fen İşleri Müdürlüğü’nün bütçesinin diğer müdürlüklere aktarıldığı gün yüzüne çıkarken belediye şirketi ESBAŞ’ın personel maaşı noktasında ki talepleri işçi alımlarında kafaları karıştırdı.

TOGAY ÇOBAN ‘BECERİKSİZ BUNLAR BECERİKSİZ’
Kategori: Genel - Bu haber 10.712 kez okundu.

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un korkulu rüyası AK Partili Togay Çoban son meclis toplantısında Bozkurt’u bir kez daha dize getirdi. Özellikle Fen İşleri Müdürlüğünden diğer birimlere aktarılan paraların akıbetini sorgulayan Çoban, deprem bahanesi ile alınması talep edilen araçların aktarmalar yapılmasına rağmen neden alınmadığının hesabını sordu. Geride kalan 32 ayda hiçbir şey yapmadığı gibi yine ‘Yapacağız, edeceğiz’ gibi beyanlarda bulunan Bozkurt’un açıklamaları ise kamuoyunu tatmin etmedi.

BÜTÇE HAZIRLAMAYI VE TUTTURMAYI BAKKALCI AMCA VE MANAVCI ABİ SİZDEN DAHA İYİ BAŞARIR

Ödenek aktarma gündemiyle alakalı söz alan ve kamuoyunu bilgilendiren AK partili Togay Çoban, ‘Ödenek Aktarma öyle bir hal aldı ki her meclis toplantısında bu ayda mı ödenek aktarması çıkacak karşımıza diye endişeyle belediye yönetimini takip ediyoruz. Bundan 1 ay önce Ekim ayında Esenyurt Belediyesi olarak personel giderlerimizin maaşlarını ödeme noktasında sıkıntı çekiyoruz diyerek meclis gündemine yaklaşık 37 milyon 800 bin liraya yakın bir ödenek aktarma getirdiniz. Bunun içinde park ve bahçelere aktarma yapıldı, ulaşım müdürlüğüne aktarma yapıldı, destek hizmetler müdürlüğüne aktarma yapıldı. 17 milyona yakın personel giderleri adı altında aktarma istediniz. Elbette biz personelin maaşlarını alma konusunda sıkıntı çekmemesini istemediğimiz için yardımcı olduk, destek verdik. Fakat öyle bir noktaya geldi ki aradan bir ay geçti bugün Aralık meclisinde efendim personel maaşına paramız yetmiyor 30 milyon daha aktaracağız diyorsunuz. Ekim meclisinde ödenek aktarmayı hazırlayan arkadaşlar bunu öngöremedi mi? Biz Kasım ve Aralık ayının maaşlarını ödeyeceğiz, Ekim ayında 17 milyon meclisten yetki istiyorsunuz 1 ay sonra biz öngöremedik, bize 30 milyon daha yetki verin. Bu tamamıyla basiretsizlik, beceriksizlik, bilgisizlik, öngörüsüzlüktür. Düşünebiliyor musunuz 1 ay içerisinde yaklaşık 30 milyon belediye açık vermiş. 17 milyon da ekim ayında toplamda ESBAŞ personeli için söylüyorum 47 milyon belediye bütçe açığı vermiş. Hatırlarsanız belediye başkanımız her konuda bilgi sahibi olduğunu düşünerek bu konuda da dedi ki ‘Bütçe hazırlarken ben denk bütçe hazırlıyorum, tahakkuk esasına göre bütçe hazırlıyorum, bütçe tutturma oranı İstanbul’da en iyi belediyelerin başında geliyorum’ demişti. Eğer siz bu şekilde bütçe tutturuyorsanız kusura bakmayın Esenyurt’ta ki bir bakkal amca, manavcı abi de bu bütçeyi tutturabilir.

KAÇ PERSONEL ALDINIZ, KAÇ PARA VERİYORSUNUZ, KİM BUNLAR?

Şimdi CHP’li arkadaşlara sesleniyorum 47 milyon Fen İşlerinden, yatırım programından bütçe aktarma yaparken sonuçta 2020 yılının belediye personel sayısı belli. 2021 yılına girerken belediyenin o yıl içerisinde ki maaş ödemesi de belli, personel alımı noktasında bir ön görü ortadayken 2020 yılında 219 milyon bütçe ayırmışsınız 202 milyon harcamışsınız. KDV, sözleşeme gideri ve müteahhit karı da dahil. 2021 yılında 240 milyon bütçe ayırdınız göreceksiniz bir daha ki senede bu ayırdığınız bütçe tutmayacak. Neden diyorum 230 milyon ayırdığınız tahmini personel bütçesine şuan da yaklaşık 75 milyon fark çıktığını belgeleriyle kamuoyuna sunuyoruz.

 

ESENYURT BELEDİYESİ PERSONELİNİN HER ZAMAN YANINDAYIZ

Belediye başkanı o kadar masum bir şekilde burada anlatıyor ki ‘ufak tefek maaş farklarından dolayı buna ihtiyaç duyuyoruz’ dedi. Geçiştirilecek bir konu değil arkadaşlar. 47 milyon fen işlerinden personel için ödenek aktarma yapılıyor. Personelimiz korkmasın. 15 yıl boyunca nasıl onların yanında durduysak, maaşlarını aksatmadıysak CHP’li yönetimin de maaşlarınızı aksatmamasını muhalefette olsak bile sağlayacağız. Bu maaş farkları nereden geliyor? Belediyenin ESBAŞ isimli bir şirketi var. Biz 3412 personel bıraktık. 2019 Martından sonra ne kadar personel alındı, bu personeller kimler, nerede çalışıyorlar, ne kadar maaş alıyorlar, eski personel ile yeni personel arasında ne kadar maaş farkı var? Bunu sorduğumuz zaman cevap vermediniz. Sakladığınız bir şey mi var? ESBAŞ yönetimi ‘bağımsız bir şirketiz size bu bilgileri vermeyiz’ diyor. Madem öyle bugün yetki alma noktasında mecliste bizden neden destek istiyorsunuz? Yetkiyi vermezsek size dışarıda ağlıyorsunuz. ‘Ey Esenyurtlular, ey personellerimiz mecliste AK Parti ve MHP grubu çoğunlukta olduğu için sizlerde maaşınız alamayacaksınız’ diye haykıracaksınız. Beceriksizliğinizi personele yüklemeye çalışıyorsunuz. 2 ay sonrasını ön göremeyen belediye 1 yıllık bütçeyi nasıl yönettiğini de biz de Esenyurt kamuoyu da çok iyi bir şekilde gördü. Her yıl bütçe hazırlanırken belediyenin tahmini bütçesinin yüzde 5 ila 10’u arasında yedek ödenek aktarılır. Niye, acil durumlarda, sıkıntılı durumlarda hemen devreye girmesi adına yapılır. 850 milyonluk bütçe için 66 milyon yedek ödenek ayırdık destek olduk bizde. Gelin görün ki daha 2021 yılının mart ayında yedek ödenekten para aktarıldı. Neden, basına para lazım. Basına para lazım olduğunu siz 2020 yılında 2021 yılı bütçesini hazırlarken bu öngörüde bulunmadınız mı? Neye göre nasıl bütçe yaptınız? Aradan 3-4 ay geçti tekrar encümene yedek ödenekten yaklaşık 15 milyona yakın bir para aktarılması talebi geldi. Nereye, ulaşıma. Niçin? Araç gereç bakımı nedeniyle. Yine yardımcı olduk. Hatta 5 milyon daha ulaşım müdürlüğüne yedek ödenekten para aktardık. Biz sizi engelleseydik başta personele olmak üzere hiçbir yere ödeme yapamayacaktınız. Beceriksizliğiniz yüzenden personel neden mağdur olsun.

ARAÇLAR NEREDE?

Tüm bunlar yetmedi 4 ay sonra da araç alınacak diye Fen İşleri Müdürlüğünün bütçesinden 15 milyon aktarım daha yaptık. Fen İşleri Müdürlüğünün çocuklarımızın geleceği için inşa etmesi gereken okullardan, kreşlerden, spor salonlarından, kültür merkezlerini rafa kaldırıyorsunuz, onların bütçesinde ki parayı buraya aktarıyorsunuz? ‘AK Parti grubu bize destek vermiyor yarın deprem olsa araçlarımız yok’ diye broşür dağıttınız. Yetki de verdik size bu araçları neden almıyorsunuz? Kasanız da para da var. Ne oldu bu para? ESBAŞ bizim belediyemizin şirketi 3412 personel bıraktık. 2021 yılının aralık ayına geldik. Ne kadar personelimiz var? Bize bilgi verin. Kimler nerede çalışıyor. Aldığı maaşlar nedir, ne kadar mesai yapmışlar. Ortada hiçbir bilgi yok. Bu şirketi neden inceleyemiyoruz? Personel listesini neden bize vermiyorsunuz?

PARALAR ESBAŞ’A AKIYOR

ESBAŞ 2020 yılında 202 milyon bir harcama yapmış bugün gelinen noktada 230 milyon ve 47 milyonda aktarma gerçekleştirdik toplamda 277 milyon harcama yapmış olacak. Arada ki fark miktarına bakın. ESBAŞ geçen yıl personel maaşı olarak her ay 16 milyon 800 bin lira ödemiş, bu yıl ise 23 milyon. Yani geçen yıl ve bu yıl arasında personel maaşı konusunda 75 milyon bir fark söz konusu olmakta. Tabloya baktığımız zaman bir personelin maaşı 8 bin 300 liraya tekabül etmektedir. Bu rakamların artışından ortaya çıkan sonuç şudur; 2020 ila 2021 yılı arasında yaklaşık 600 fazla personel alımı söz konusu olmuş. Maaş ödemelerinde ki fark ve aktarımlar bunu bize açıkça göstermektedir. 2018 yılında personele ESBAŞ 150 milyon ödemiş, 2019 yılında 170 milyon, 2020 yılında 202 milyon ve 2021 yılında ise 75 milyon daha fazla ödeme yaparak bu rakam 277 milyona çıkmış. Allah’tan korkun zaman bir defa olur. Mazot değil ki bu her gün zaman gelsin.

FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ADETA LAĞVEDİLİYOR

İşin vahim tarafı Fen işlerinden aktarma yapıyorsunuz. Her işin başında para var. Paran varsa çalışırsın. 2021 yılında belediyemizin kasasına 850 milyon para girdi ortada bir tane yatırım yok, bir çalışma yok sadece algı yaparak broşür dağıtma ve AK Partililer bizi çalıştırmıyor iftirası var. 2020 yılında Fen İşleri yatırım programına 224 milyon ayırdınız. Biz buna destek verdik mi verdik. Bu yatırım programı içerisinde ne var? Otopark yapılması, okul yapımı, spor tesisi, cami, kapalı Pazar, kreş, sağlık merkezi, sosyal tesis yapılması hedeflenmişti. Günün sonunda ne oldu bunların hiç biri Esenyurta ve Esenyurt halkına yapılmadı. 2021 yılında ise Fen İşleri Müdürlüğü olarak önümüze yine bir yatırım programı getirdiniz. Yaklaşık 240 milyon. Neler planlamışlar, sayıyorum. Mahalle konakları, yeni hizmet binası, kültür merkezi yapımı, Esenyurt kardeşlik merkezi, okul yapımı, Hacı Bektaş Konuk Evi gibi projeler. Bunların hangisi yapıldı? Hiçbiri. Fen İşleri Müdürlüğünde hiçbir iş yapmadığınız için buraya ayrılan paraları başka müdürlüklere yaklaşık 70 milyon para aktardınız. Fen İşlerinde gerçekleştirmeyi hedeflediğiniz tüm projeleri rafa kaldırdınız. Gelin Sosyal İşleri Müdürlüğüne aktarım yapın, halkın yardıma ihtiyacı var diye öneride bulunduk ama onlar sosyal yardımların rakamlarını azaltmayı sürdürdüler’ diyerek belediye başkanını hedef tahtasına oturtturdu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
1 ADET YORUM YAPILDI
Zehra çimen Aralık 17, 2021 / 11:21 Cevapla

Tez zamanda ak iktidarlar inşallah

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
Üzgünüm, bunu yapmana izin verilmiyor.