SON DAKİKA

En Son Nokta

TOGAY ÇOBAN KEMAL DENİZ BOZKURT’A EKONOMİ DERSİ VERDİ!

Esenyurt Belediye Meclisi Tahmini Bütçe görüşmeleri gerçekleşti. Bütçenin sağlıklı bir şekilde yapılmadığını belirten AK Partili Plan Bütçe Komisyon Başkanı Togay Çoban, bütçenin şişirildiğini ve gerçekleşme oranının mümkün olmadığını belirtti. Togay Çoban 1 buçuk saatlik konuşmasında Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ve ekibine adeta ekonomi dersi verdi.

TOGAY ÇOBAN KEMAL DENİZ BOZKURT’A EKONOMİ DERSİ VERDİ!
Kategori: Genel - Bu haber 11.894 kez okundu.

Tahmini Bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşma ile Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ve ekibini zor durumda bırakan Plan Bütçe Komisyon Başkanı AK Partili Togay Çoban, bütçemizi engelliyorlar dememeleri için 3 yıldır hazırlanan bu büyük bütçeye evet dediklerini aktarırken, ‘Biz 3 yıldır evet diyoruz ama görüyoruz ki Esenyurt adına kazandırılmış bir proje yok. Artık belediye başkanı Kemal Deniz Bozkurt ve ekibinin Esenyurt halkına karşı söyleyecekleri bir bahane kalmadı’ diyerek tahmini bütçe konusunda eleştirilerini bir biri ardına sıraladı.

HEP EVET DEDİK AMA HİÇ BİR PROJE GÖRMEDİK

Bu filmi 2019 Ekim ayında da izledik, 2020 Ekim ayında da izledik ve bugün yaptıkları sunumda da bir kez daha izlemiş olduk. 39 ilçe içerisinde en büyük bütçeye sahip ilçe Esenyurt Belediyesi. 1 milyar 306 milyon bir bütçe. Bu şu demek; Silivri, Çatalca, Büyükçekmece, Avcılar’ı da işin içine katarsak 4 ilçenin tamamıyla eş değerde bir tahmini bütçe karşımıza çıktı. 3 yıldır Kemal Deniz Bozkurt’un tahmini bütçesine, yatırım programına, performans programına hep evet dedik. 39 ilçenin 38’inde muhalif olan hiçbir siyasi parti meclis üyeleri bu konuda evet oyu kullanmadı. Bugünde evet diyeceğiz lakin yapamadıklarını, sürekli algı yaptığını kamuoyu ile paylaşacağız.

BOZKURT VE EKİBİ BÜTÇEYİ YANLIŞ YÖNTEMLERLE BELİRLİYOR

Tahmini bütçe hazırlarken bütçe muhasebe yönetmeliğinin 13. Maddesi bütçe yılı ve izleyen iki yılın gelir tahmininde kesin sonucu alınmış, son 3 yılın genel artış oranları esas alınır. Ayrıca kanunlarda vergi resmi harç oranlarında değişiklik yapılması, yapılan yatırımların faaliyete başlaması, her hangi bir nedenle gelirlerde artış öngörülmesi gibi hususlar ile merkezi idarenin ekonomik verileri ve ileriye yönelik öngörüleri gelir tahminlerinde dikkate alınır. Yani bu şu demek; 2018 yılı kesin hesap 605 milyon, 2019 yılı kesin hesap 563 milyon, 2020 yılı kesin hesap 647 milyon. Son 3 yılda elde edilen kesin hesaplar bunlar. Kanun ne diyor. Son 3 yılın kesinleşmiş gelir hesaplarının üzerine senenin gelir artış oranını koyarsınız ve bir bütçe hazırlarsınız. Oysa belediye başkanınız geçen sene çok iddialıydı. ‘Ben tahakkuk esasına göre bütçe hazırladım’ demişti. Bakın kendisinin ifadesi ‘ tahakkuk edilmiş konular üzerinden vergi alınır.’ Tahakkuk esasında böyle bir bütçe yok. Sadece Esenyurt Belediyesi tahakkuk esasına göre bütçe yapıyor. Çok şükür bu saçmalığı da burada gördük. Tahakkuk esası diye bir şey yok. Tahakkuk esası ancak emlak vergilerinden yılbaşında tahakkuk yaparsın buna göre bütçe hazırlarsın. Peki, iller bankasından gelir bekliyorsunuz. Geçen yıl 325 milyon tahmini olarak bir rakam yazmışsınız şuanda 184 milyon gerçekleşmiş. 3 ay daha var bekleyip göreceğiz. 2022 yılı için 490 milyon tahmini bir rakam koymuşsunuz. Peki, 2022 yılının iller bankasından gelmesi tahmin edilen 490 milyon para tahakkuk edildi mi? Edilmedi. Geleceğini nereden biliyorsunuz? Tahakkuk esasına göre 2022 yılının bütçesini hazırladınız. Bu yıl inşaat harçlarından, kazılardan yaklaşık yılda 100 milyon yakın bir gelir bekliyoruz. Bunlar tahakkuk edildi mi? Hayır tahmini. Tahakkuk esasına göre bu bütçeyi nasıl hazırlıyorsunuz? Başkan geçen sene dedi ki; ‘Bir muhasebeciye ben tahakkuk esaslı bir bütçe hazırlanmasını hatırlattığım için üzülüyorum.’ Ben de üzüldüm şimdi. Başkan geçen sene söylediklerimizin bazılarını birilerine danışarak düzeltmiş. Geçen seneki ayıbını örtme açısından bu sene de kesinleşmiş hesabın bütçesini de çıkarmış.

BÜTÇEDE ÇELİŞKİLER ÇOK

Esenyurt Belediyesi bütçesinin en büyük gelirleri vergi kalemleri. Vergi gelirleri 2021 yılında 410 milyon öngörülmüş bugüne kadar toplanan para 240 milyon. 2022 için de 534 milyon bir gelir elde edileceğini varsaymışlar. Teşebbüs ve mülkiyet gelirleri. Kiralık yerler ve ecrimisiller. Buradan kiralık yerleri işletenlere sesleniyorum. Başkanın hiç affı yok. Bu gelirleri ciddi oranda artırmış. Geçen sene teşebbüs ve mülkiyet gelirleri 22 milyon 400 binken bu yıl 61 milyon öngörmüş. Yani neredeyse 3 katı artırarak kiralık yerlerin işletmecilerine ‘Gözünüzün yaşına bakmam. Kiraları artırıyoruma getirmiş.’ Esenyurt’un resmi nüfusu 957 bin 398. Belediyemize nüfusa göre iller bankasından pay gelir. 2018 yılında Esenyurt’un nüfusu 891 bin, 2019 yılında 954 bin, 2020 yılında 957 bin. Son dönemde göç biraz durmuş. Peki, 2021 yılı için 957 bin nüfus olan bir ilçede iller bankasından 325 milyon gelir geleceğini öngörüyorsun 2022 yılı içinde 490 milyon öngörüyorsunuz. Yaklaşık 170 milyona yakın bir fark söz konusu. Sanki nüfus patlaması yaşanacak bu kentte birden bire 1 milyon 500 bin kişi bu kentte yaşayacak diye düşünmüş başkan. 957 bin nüfusa sahip olan bir kentte nasıl olurda iller bankası gelirini birden bire 490 milyon yazarsınız.

BAŞKAN CAN YAKMAK İÇİN YOLA ÇIKMIŞ

Başkan 1 milyar 306 milyonu tutturmak için her şeyi yapıyor. Para cezalarına ciddi bir ağırlık vermiş. 2021 yılında 25 milyon 500 bin, 2022 yılında ise 95 milyon. İnşaatı kaçak yapanlar ve işgaliyeciler çok dikkatli olsun. Sermaye gelirleri konusunda başkan dedi ki ben bina, arsa satmadım. Galiba satmayacak ama tahmini bütçeye 18 milyon gibi bir rakam koymuş. Arsa satışları için 8 milyon, bina satışları için 10 milyon. Nereleri satacak bilemiyoruz. Kendisi sunumda bile açıklayamadı. Çevre temizlik vergileri için 25 milyon yazmışlar. Bir kısmı İSKİ’ye gidiyor. Ekrem İmamoğlu göreve geldiğinde demişti ki ‘Ben su paralarına zam yapmayacağım’. Gelir gelmez yüzde 50 zam yaptı. Sağolsun AK Partili arkadaşlarımız İBB meclisinde İmamoğlu’nun yüzde 50 zam teklifini yüzde 14’e düşürerek Esenyurt ve İstanbul açısından bu konuda halkın yanında durdu. Faiz gelirleri tahmini bütçede 10 milyon yazılmış. Esenyurt halkı sizi uyarıyorum Emlak Vergilerinizi yatırın. Başkan canınızı çok ama çok acıtacak.

HAYROLA ÖZEL KALEME BU BÜTÇE NİYE?

Özel Kalem bütçesi çok ilgimi çekti. 2021 yılında 4 milyon bütçe ayrılmış. 2022 yılında ise 8 milyon 675 bin. Yüzde yüz zam konmuş. Ne yapacaksınız özel kaleme ayırdığınız bu bütçeyle hayrola. Özel kalemin belli personeli olur ve bunların gideri olur. Yurt içi için harcamaya 200 bin TL koyulmuş, yurt dışı harcıraha ise 400 bin TL ayrılmış. Başkan yurt dışı sevdalısı olduğu için bu harcırahını yüksek tutmuş. Afiş asacaktım ‘Kemal Deniz Bozkurt Esenyurtumuza hoş geldiniz’ diye ama kusura bakmayın yetiştiremedim. Ekrem İmamoğlu’nun peşine takılmış geziyor. Ya il dışında ya da ülke dışında geziyor. Birde CHP’li meclis üyelerini uyarıyorum. Vekil kalıyorsunuz diye seviniyorsunuz. Aman bir dosyaya imza atmayın yarın karşınıza çıkar belediye başkanınız sorumluğu kabul etmez şimdiden uyarayım.

İSRAF DİYE YAYGARA KOPARANLAR İSRAFIN ALASINI YAPIYOR

Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirleri genelgesi yayınladı. Sayın başkan hep tasarruf yaptım diyor; Tamamen hikaye, algı. Bakın temsili ağırlama giderleri; 2021 yılında 200 bin lira, 2022 yılında 2 milyona çıkarmış. Tanıtma giderleri var birde 2021 yılında 100 bin lira. 2022 yılı için ise bu rakam 2 milyona çıkartılmış. Farklı 2 müdürlükte daha temsili ağırlama giderleri var. Birisi 1,5 milyon diğeri ise 400 bin TL. Hani siz tasarruf için ortalığı ayağa kaldırıyordunuz. Nedir bu israf? Sayıştay diyor ki ‘temsili ağırlama giderleri sadece belediye başkanının özel kalem müdürlüğüne konulur.’ Yani başka müdürlüklerde bu durum söz konusu olamaz diyor. Siz Sayıştay’ın kararlarını bile hiçe sayıyorsunuz.

BÜTÇEYİ 500 MİLYON SOSYAL YARDIMI 1 MİLYON ARTIRDILAR

Sosyal yardımlar için geçtiğimiz yıl 800 milyonluk bütçede 35 milyon ayırmışlardı. 2022 yılı için 1 milyon 306 bin tahmini bütçe hazırlıyorsunuz sosyal yardıma ayrılan miktar 1 milyon artarak sadece 36 milyon olarak değerlendirilmiş. Yiyecek için bu sene (2021) 15 milyon, gelecek sene 16 milyon. Diğer sosyal faaliyetler için 2021 yılında 19 milyon, 2022 yılında 18 milyona indirmişler. Size her zaman sosyal işler müdürlüğü noktasında uyarılar da bulunarak bu müdürlükte cömert olun dedik. Sizin insanların problemleriyle dertlenecek bir yapınız yok ki bizi dinleyesiniz. Derman Şirketi adı altında süt, kaşar, gıda kolisi aldınız dağıttınız. ESCART’a sıra geldiğinde bu kartları hep es geçtiniz. Biz bunu yaparken şunu düşünmüştük, Vatandaş alışverişe giderken kredi kartı gibi bu kartları kullanabilsin hem de Esenyurt esnafı kazansı diye bu projeyi hayata geçirdik. Siz güzel olanı bile HİÇ ettiniz. Afyon’dan, Eskişehir’den süt, kaşar getireceğinize, yandaşınızı, yoldaşınızı zengin edeceğinize gelin ESKART ile insanları mutlu edin esnafımız kazansın diye öneriyoruz.

BAŞKAN KENDİ REKLAMI İÇİN TÜM KOŞULLARI ZORLUYOR

Basın ve Yayın Müdürlüğünün 2021 yılında bütçesi 7,5 milyondu. Yetmedi bay başkan yedek ödenekten 5 milyon daha aktardı. Türkiye gündemine oturdu bay başkanın bu hamlesi. Billboardları donattı yetmedi. Gazete çıkardı olmadı. Şimdi meydana 2 dev ekran koyarak orada YAPAMADIKLARINI halka sunuyor. Geriye baktığımızda 28 aylık süreçte başkanın bir yatırımı yok ki dev ekranlara yansıtsın. 2022 yılı için Basın Müdürlüğünün bütçesi ise 14 milyon olarak belirlendi. Yazık günah değil mi? En büyük İSRAF bu değil mi?

İTİBARINI KAZANDIRDIK DEDİKLERİNİZİN İTİBARINI YERLE BİR ETTİNİZ

Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt sürekli eski dönemi eleştirirken mecliste ‘Şu zabıta müdür varya şu zabıta müdürü, siz onun itibarını kaybettirdiniz onun itibarını ben geri kazandırdım’ diye nutuklar attı. Şimdi ne oldu? Aldınız Zabıta Müdürünü görevden pasif bir göreve verdiniz. Zabıta Müdürü arkadaşımız nerede görev yapıyor? Yaptığınız bu davranış sonrasında izine ayrıldı. Hani itibarını kazandırmıştınız.?  İtibarı geri getirmekten anladığınız demek ki buymuş!

Van Kültür Evi ve Sinop Kültür Evi’ne gece baskın yaptınız. Orada 2 siyasi belediye başkan yardımcınız vardı. Türkiye’nin izlediği hoş olmayan görüntüler sosyal medyada yayıldı. Amacınız dernek merkezlerine asılan pankartları indirmekti. Zabıta Müdürünü hepimiz tanıyoruz. Siyasi görüşü bizi ilgilendirmez. Adam gece yaptığınız operasyon içerisinde orada sükûneti sağladı, zabıtaları kontrol altında tuttu, vatandaşları sakinleştirdi ve orada bulunan dernek başkanları ile yöneticileri zabıta müdürüne teşekkür etti. Tam olaylar yatışmışken maalesef 2 siyasi başkan yardımcınız olaylara müdahale etmek isterken ortalık birden savaş alanına döndü. Aradan bir hafta geçti başkan yardımcılarının yapması gerekeni yapan, olayları yatıştıran, iyi niyetle sorunları çözmek isteyen zabıta müdürü görevden alındı. Bütün olay onun başına patladı. Onun arkasında kimse yok diye görev değişikliği yaptınız. Peki, olayların fitilini ateşleyen başkan yardımcıları için neden bir tasarrufta bulunmadınız? Ne işleri vardı gece 1 buçuk, 2 de dernek merkezlerinde. Bunun sabahı yok mu? Kolluk kuvvetleriniz yok mu? Mahkemeden bir karar alırsınız pankartları indirirdiniz.

FEN İŞLERİ VE PARK BAHÇLER MÜDÜRLÜĞÜ İFLAS ETMİŞTİR.

Yatırım yapılacağı en büyük kalemler Fen İşleri Müdürlüğü ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü. Belediye başkanı 400 milyon yatırıma ayıracağım dedi. Hem sevindim, hem şaşırdım. 1 milyon 306 bin TL olarak planlanan tahmini bütçenin 400 milyonu yatırım için ayrılacağı için mutlu oldum. Sonra araştırdım ve Fen işlerinin geçmiş dönem yatırımlarını çıkardım. Sırf iş olsun diye yazılmış rakamlar ve projeler karşıma çıktı. Araştırdım ortaya çıkan sonuç bu.

2020 yılında Kapalı Pazar yeri yapacağız diye bütçeye konulmuş yapıldı mı hayır. 2021 yılında bütçeye yine konulmuş ama yine yapılmamış. 2020 yılında okul yapılması için 13 milyon ayrılmış okul yapıldı mı hayır. 2021 yılı içinde bütçeye konuldu ama yine yapılmadı. Kongre Merkezi 2020 yılı bütçesine de konulmuş yapıldı mı hayır. 2021 yılında yine bütçeye konulmuş ama yine yapılmamış. Sosyal Tesis yapılması 2020 yılında da 2021 yılında da bütçeye konulmuş ama yapılmamış. 2022 yılı bütçesine de konulmuş. 2020 yılında ne yapacağız dediyse 2021 ve 2022 yılı bütçesine de koymuş. Ama bu güne kadar hiçbirini gerçekleştirmemiş. Bu projeleri gerçekleştirmemişsin neden yatırım programına bir daha koyuyorsun?

Her yıl kopyala yapıştır yapmışsınız. Tahmini bütçeyi böyle hazırlamışlar. Dernekleri çağırdı, muhtarları davet etti, ‘katılımcı bütçe yaptım’ diye çağırdığı insanlara hava attı ama günün sonunda tüm bunlar FOS çıktı. Siz ve İBB başkanı Ekrem İmamoğlu göreve geldiğinizde ‘Biz ihaleleri şeffaf, açık ihale ve ihaleleri canlı yayın ile halka duyuracağız’ demiştiniz. 3 yıldır böyle bir çalışmanızı görmedik. Hani nerede katılımcı BÜTÇE çalışması ve ŞEFFAF ihale yöntemi. Bu da doğru çıkmadı.

Pekâlâ, meclis üyelerinin huzurunda soruyorum. 2020 yılında 224 milyon, 2021 yılında da 270 milyon Fen işleri ile Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bütçe ayrılmış. Bunların yüzde kaçını gerçekleştirdiniz? Toplayıp çarpsanız yüzde 10’unu gerçekleştirdiğiniz iddia edemezsiniz.

GÜRBÜZ ÇAPAN VE NECMİ KADIOĞLU’NA BİR GÜN TEŞEKKÜR ETMEDİNİZ

Bu kente hem Gürbüz Çapan hem de Necmi Kadıoğlu büyük hizmetler yapmıştır. Keşke gurur yapmasanız da geçmiş dönem büyük hizmetleri olan bu iki isme bu güne kadar teşekkür etseydiniz. Geçen meclis konuşmamda ifade ettim; bu kente kim hizmet ettiyse teşekkür ederiz. Sayın Gürbüz Çapan köyden şehirleşmeye doğru kendisine göre bir çalışma yapmış. Yolları geniş tutmuş, kaldırımlar yapmış, konferanslar düzenlemiş. Siyasi görüşü beni ilgilendirmez kendisine teşekkür ediyorum. Necmi Kadıoğlu 13 yıl boyunca bu kentte büyük hizmetler kazandırdı ve bıraktı. Sağınıza bakın solunuza bakın. Aşağı bakın yukarı bakın ama nereye bakarsanız bakın onun hizmetlerini göreceksiniz. Sayın Kemal Deniz Bozkurt 2 yılın kaldı. 2 yıl sonra burada olmayacaksın. Hiç değilse senin de dikili bir ağacın olsun. Bizden sonra size de bir teşekkür eden olsun. Bizim Gürbüz Çapan’a teşekkür ettiğimiz kadar Sayın Kemal Deniz Bozkurt hiç Gürbüz Çapan’a teşekkür edebilmiş mi?

KEMAL DENİZ BOKZURT’UN YALANINI YÜZÜNE VURDU!

Başkan geldiği ilk günden itibaren ‘Kardeşlik Merkezi’ kuracağım dedi. 3 yıl geçti ne gören var ne duyan. Kaldı ki Esenyurt’ta kardeş olmayan mı var? Sayın Kemal Deniz Bozkurt açıklamasında dedi ki ‘Ben dernekler ile görüştüm hepsi tamam dedi, o merkeze toplayacağım.’ Sayın başkan göreve gelmeden önce ‘Ben Esenyurt’un evladıyım’ sloganını kullanarak derneklerin desteğini aldı. Başkan ne yaptı; göreve gelir gelmez o derneklerin tahsisini iptal etmek için SAYIŞTAY’ın tavsiye kararını bahane etti. Sürekli ‘derneklerin elinden bu yerleri almalıyız’ dedi. ‘Alamazsak ihaleye girecekler kendi dernek yerlerini alacaklar’ diyerek dernekleri korkutmaya çalıştı. Son olarak bir kez daha ‘ben dernek başkanlarıyla konuştum, yüzde 95 tamam dedi ve düşüncemiz destek verdiler’ diyerek bir algı çalışması yürüttü.

HARUN ÖZER’E TEŞEKKÜR ETTİ

Ben buradan AK Parti İlçe Başkanı Sayın Harun Özer’e teşekkür ediyorum. Ne yaptı kendisi tahsisi yapılan derneklerin tamamını ilçe teşkilatında ağırlayarak onları dinledi. ‘Gerçekten dernek başkanları belediyenin önerisine tamam diyorsa bizde meclis olarak evet deriz ve destek veririz’ dernek yerleri belediyeye iade edilir. Toplantı da ne oldu; Derneklerin yüzde 100’ü belediye başkanı ile almış oldukları böyle bir karar olmadığını, hatta belediye başkanının düşündüğü kararı kabul etmediklerini ifade ettiler. Hepsi belediyenin bu kararının yanlış olduğuna dair imzalı belge sundular. 31 dernek buraya imza attı. Belediye Başkanı il dernekleri üzerinden bazı derneklerle görüşüyor. Ama bilmediğiniz bir olay var görüştüğü derneklerin birçoğunun BELEDİYEDEN almış olduğu TAHSİS yok. Hukukçu arkadaşlarımız hemen devreye girdi. Sayıştay gerçekten bir meblağ konulmalı diyorsa bizde metrekaresi 1 TL olarak önerge haline getirerek meclise sunalım, bu derneklerin yanında olalım teklifi sundular. İnanmadı kendi hukukçusunu aradı tamam arkadaşlar ben bunu oylayacağım ama vebali de günahı da sizin yaklaşımında bulundu. Verdiğimiz bu önerge geçti ve dernek yerleri tahsisi yapılan derneklerde kaldı. Başkan tabi hızını alamadı ‘ben bu kararı mahkemeye taşıyacağım’ dedi. O sizin tasarrufunuz’ diyerek sözlerini tamamladı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
Üzgünüm, bunu yapmana izin verilmiyor.