SON DAKİKA

En Son Nokta

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine ve Cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışacak yeni bir sistem kurulacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar
Kategori: Genel - Bu haber 182 kez okundu.

İnce’nin Pensilvanya iddialarına yanıt veren Erdoğan, “Ben Gülen’i belediye başkanlığı döneminde tanıdım. Yüz yüze kendisiyle hayatımda bir yada iki kez görüştüm. Neden Pensilvanya’dan izin alacağım? Bunu ispat etmezse İnce namerttir. Ben oraya gittim madem kiminle gittim? Hayal meyal şeyler istemem. Çıkıp bunu açıklayacak. Yoksa çekilip gitsin.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Parlamentodan istifa ederek kabineye bakan alırsanız onu parlamentoda kaybediyorsunuz. Ağırlıklı olarak kabineyi dışarıdan oluşturacaksınız. Parlamentodaki sayı çok önemli. Güçlü hükümet diyorsak güçlü meclis ile oluşturacaksınız. 300’ün üzerinde bir rakamı yakalaması lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Habertürk TV ortak canlı yayınında Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş’in sorularını yanıtladı.

Bakanlık ve başkan yardımcılığı sayısına ilişkin sorular üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunların detaylarını son düze çıktığımız anda, bunların hepsini açıklamaya başlayacağız. Başkan yardımcısı sayısı 2 olabilir, daha fazla olabilir. Hedef bir veya iki, bakanlık sayısı kesinlikle bir defa 20’nin altında olacağı malum. Bunlar hem devletin işlerini ciddi manada ağırlaştırıyor. Bunların yanında bakan yardımcıları ve ofisler olacak. Cumhurbaşkanı istediği anda bunlara delege edeceği iş ile onları çok daha aktif hale getirecek” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle;

– Bunlar bizim yabancı olduğumuz programlar değil. Geçmişten bu yana yaşıyoruz. Bu defa Ramazan ayına denk geldi. Fırsat buldukca fakir evlerine gitmeye çalışıyoruz. Toplu iftarlar yapıyoruz. Vatandaşlar önümüzü kesiyor. Bir vatandaşın kahve içelim demesi üzerine oradaki kafelerine girdik. Bala’da yaptığım ev ziyaretini unutamadım. Çok anlamlıydı.

– Halkı ile bütünleşebilen bir Cumhurbaşkanı. Onlarda halkı ile bütünleşebilen bir Cumhurbaşkanı olarak görebiliyor. Siyaset tam bir cesaret işidir. Bunu göze alamayan bu işe girmesin. Biz 81 vilayetin hepsini de defalarca dolaştık. Muhalefetin bugüne kadar böyle bir şeyi olmadı. O Bağlum’daki ziyaretimize bazı arkadaşlar şöyle, böyle dediler. Yok öyle bir şey vatandaş bağrına basıyor.

– Gelecekte parlamento sayısı birçok şeyi belirleyecek. Parlamentodan kabineye alınacak arkadaşlar sebebiyle o sayı azalıyor. Parlamentodan istifade edilerek kabineye bakan alınırsa onu kaybediyorsanız. Ağırlıklı olarak kabineyi dışarıdan oluşturacaksınız. Parlamentodaki sayı çok önemli. Güçlü meclis diyorsak, ikinci slogan güçlü hükümet. Öyle diyorsak hüçlü hükümeti güçlü meclisle oluşturacaksınız. Sayı çok önemli. Halkıma rica ediyorum güçlü cumhurbaşkanı istiyorsanız güçlü meclise ihtiyacımız var. Cumhur İttifakı’nı güçlü kılmamız lazım.

– Cumhurbaşkanı sadece kararname çıkarabilir. Kararnameyle herşeyi çözemiyorsunuz kanun gerekli. Güçlü parlamento aritmetiği içinde yasal düzenlemeleri rahat yapalım. Herşeyden önce 300’ün üzerinde, bıçak sırtı değil öyle bir rakamı yakalaması lazım. Cumhur İttifakı’mız şuana kadar iyi yürüdü. İsimler açıklanamaz. Kaç kişiden oluşan bir kabine oluşacak bunun üzerinde çalışıyoruz. Yardımcı Bakanlar olacak. Yardımcı Bakanların dışında biz yeni sistemde ofis sistemini de oluşturuyoruz. Çok daha farklı birimleri bu sistemde olacak. Görünmeyen ama direk olarak Cumhurbaşkanıyla ilişkili birimler olacak.

– Başkan Yardımcısı sayısı hedef bir yada iki. Bunun ilk etabı. Eski yada yeni isimler olabilir bu biraz parlamentonun durumuna bağlı.

‘AKAR VE FİDAN KABİNEYE GİRECEK’ İDDİASI

– Sizden ilk defa duyuyorum. Böyle bir düşünce söz konusu değil. Başkanlık sisteminin uygulandığı yerlerde bu birimler çok önemlidir. Hangi sorumlulukları üstlenerek yerlerini koruyacaklar şuanki çalışmalarda onların içini dolduruyoruz. Yüksek Askeri Şura böyle mi olacak, daha farklı mı? Bakıyoruz bunlara. Bakanlık kesinlikle 20’nin altında olacak. Hükümetin işlevini ağırlaştırıyor. Bunu indirince bir canlanma geldi. Bakan Yardımcıları olacak, ofisler olacak.

“DAHA İYİ OLACAĞINA DA İNANIYORUM”

– İstediklerimizi büyük oranda bulduk. 2002’de yüzde 34,3 ile 363 milletvekili çıkardık. 2007’de 341 milletvekili. 2011’de 327. Sürekli artış var. Sadece 7 haziranda bir düşüş vardı. Onu da Kasım seçimiyle bu defa 317 milletvekiliyle parlamentoda yerimizi aldık. Benim yol arkadaşlarım bu söylenenleri iyi kavradılar ve önem verdiler. Neticeyi de almış olduk. Milletimizde çok iyi anladı. Daha iyi olacağına da inanıyorum. Bu akşam buradan Manisa’ya şükranlarımı bildiriyorum. Balıkesir, Isparta aynı şekilde. Hepsi başka güzel.

“BEDELLERİNİ AĞIR ÖDEDİK”

– Bizim derdimiz 16 yılda geldik ama buraya gelirken ayaklarımızda da prangalar vardı. O prangalar nedeniyle yapmak istediğimiz işleri yapamamanın bürokratik oligarşinin bedellerini ağır ödedik. Gecikmeli oldu. Bizde bunu yüzde 50 artı 1 olarak uygulamaya koyalım dedik. Dünyanın değişik yerlerinde sistemler var. ABD, brezilya, Arjantin.. İtalya çok farklı bir sistem geliştirdi. Yüzde 40 ile başkanlık. Hükümet kuramadılar. Yüzde 50 artı 1’i aldı eğer parlamentoda çoğunluk oluşursa yönetim de çok farklı olur. Partilerarası uzlaşma sağlanabilir mi? Seçim öncesi bir ittifak anlayışı getirelim dedik. Cumhur İttifakını şimdi kuruyoruz ki seçim sonrasında da süreç devam etsin.

“FETÖ OPERASYONLARI DEVAM EDİYOR, HER AN HER ŞEY DEVAM EDİYOR”

– Bürokratik oligarşinin dünyada gerçekten köşeye sıkıştırmadığı ülke yok. Hangi liderle tanışmışsam ki dünyada en kıdemli liderlerden bir tanesi benim. Rusya’da sayın Putin. Başka da hemen hemen yok. Bütün liderler bürokratik oligarşiden yakınmıştır. Bazı ülkeler bunu çökertmiştir. Çökertenler de büyümeyi hızlandırmıştır. Yargıda da hükümette de sıkıntılar yaşandı. Yargıda yaşananlar yürütmeyi bloke etti. FETÖ’nün yargı mensupları nerede? Bu ülkeyi niye terkettiler. Suçlarını biliyorlar. Şimdi gittikleri ülkede Türkiye’yi onlara şikayet ediyorlar. Bizler bir araya geldiğimizde onların yöneticileri FETÖ’yü müdafaa ediyor. Bürokratik oligarşi böyle bir şey. Bunlar hain, ihanet içerisindeler. Yoksa vatanımda kalırım derdi. Şuanda kalanlar da durumları belli olmayanlar. Herkes çalışmalarını sürdürüyor. Yurt dışında FETÖ operasyonları devam ediyor. Her an her şey olabilir.

PROF. DR. SEMAVİ EYİCE’NİN VEFATI

– Ben Prof. Dr. Semavi Eyice hocamıza Allah’tan rahmet diliyorum. İstanbul hayranıydı. Belediye başkanlığımdan bu yana kendisini iyi tanırım. 20 gündür makineye bağlı durumdaydı. Çarşamba günü cenaze namazına katılmayı planlıyorum. MGK olsa da cenazeye katılıp daha sonra MGK’ya yetişeceğim.

MUHARREM İNCE’NİN PENSİLVANYA İDDİASI

Çok açık net konuşuyorum. Açık net sayın İnce’den cevap bekliyorum. Onun genel başkanının dürüstlüğü ortada. Dürüstlükle yakından uzaktan ilgisi yok. Muharrem İnce’nin Genel Başkanı’na yönelik saygıyı aşan ifadeleri var. Ben Pensilvanya’dan parti kurmak için izin almaya yönelecek kadar düşük bir siyasetçi değilim. Ben Gülen’i belediye başkanlığı döneminde tanıdım. Yüz yüze kendisiyle hayatımda bir yada iki kez görüştüm. Neden Pensilvanya’dan izin alacağım? Bunu ispat etmezse İnce namerttir. Ben oraya gittim madem kiminle gittim? Hayal meyal şeyler istemem. Çıkıp bunu açıklayacak. Yoksa çekilip gitsin. Böyle bir şey söz konusu değidlir. Ben bir şeyi bir kez söylerim. Bizim yanımızda biraz onun eğitim alması lazım.

– Bu kişi Genel Başkanı’nı şu haliyle yerin dibine sokuyor. Şimdi Cumhurbaşkanı adayı oldu mu? Oldu. Kılıçdaroğlu onu çağırırken sanki yoldan geçen birisini çağırıyor. Şuanda İnce’nin Kılıçdaroğlu şahsındaki değeri bu. İnce kendi genel başkanına nasıl yaklaştığını çok açık ortaya koyuyor. Ona böyle yaklaşan bir insandan Cumhurbaşkanı olabilir mi? Onun için biz bu yolda emin adımlarla yürüyoruz. Şahsımla ilgili yaptığı açıklama yalandır. Gazete küpürüdür dedi. Gelin Adalet Bakanlığı ile görüşün dedik. Açıkla kim söyledi? Hangi ABD’li yetkili söyledi? Eğer sen ABD’deki CHP’nin ofis başındaki adamı söylüyorsa hepten iflas ettin. İstihbarata mı, Adalet Bakanlığına’mı açıklayacaksın açıkla. 85 koliyi biz Obama döneminde gönderdik.

– Hayatı yalan bunların, iftira. Bunlara en güzel cevabı 24 Haziran’da milletim verecek. Bunların hayatı yalan bugün konuşuyor ne diyor? Eğitim ücretsiz olacak diyor. Şuanda eğitim öğretim ücretli mi? Üniversite harcı yok, harç kalktı. İlköğretim, ortaöğretim Kitaplarını masaların üzerine koyuyoruz. Burs veriyoruz. Burs 45 liraydı, 500 lirayı buldu şuan. Güya öğretmenlik yapmış, eğitimden bihaber. Ne kadar derslik yapmış, ne kadar burs veriyor bir araştırsın AK Parti. Annelere yardım yapıyoruz. Kalk incele. Zaten bedava eğitim öğretim. Devletin eğitim öğretimi bedava. Sürekli olarak kendini yenileyen bir sistem var. Ciddi manada bizim dönemimiz de öğretmen sayısı arttı. Kuru kuruya olmaz. Şimdi 30, 20 kişilik sınıflar var. Buna göre öğretmen alacaksınız. Şu dönemde 25 yada 30 bin öğretmen alımı söz konusu.

“ÜNİVERSİTESİ OLMAYAN İL KALMADI”

– Dedik yaptık. Şuanda üniversiteye giremeyen öğrenci kalmadı. Türkiye genelinde 75 üniversite var. Biz üniversiteleri yavrularımızın Anadolu’nun dört bir yanında ayağına getirdik. Üniversitesi olmayan il kalmadı. Bunları AK Parti yaptı. Bizim bütün derdimiz üniversitelerimizde akademisyen konusundaki sorununu aşmak, daha ileriye taşımak. Artık Aziz Sancar’larımız bir tane olmasın. Bunun için yarışıyoruz. Kendisiyle havaalanında görüştük. Öğrencilere akademik yaklaşımı olan öğrencilere çalışın akademisyen olun. Siyasete pek bulaşmayın demiş. Valla doğru söylemiş. Biz siyasetçiler olarak akademisyenlerimizin hizmetkarı olalım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘En büyük müjde bu’ dedi ve açıkladı!

– Tek çatı altında benim vatandaşım artık istediği hastaneye girecek hatta sosyal güvenlik kurumu ile anlaşmalı olan özel hastanelere benim vatandaşım girecek dedim. Giriyor mu? Evet. Hastaneleri tek çatı altında birleştirdik. Bu vatandaş çileler çekti. Kimlik kartları, mühürleri unutmuyor. Gaz yağı, ekmek mühürü vardı. Bunları ben hep büyüklerimizden gördüm. Kalkmışlar eski Türkiye tekrar oraya dönecekmiş. Tüm bunların hepsini tek çatıda toplayınca eczanelerle ilgili yasal düzenlemeyi yaptık. Hasta istediği yerden gidip ilacını alabilecek. Biz herşey insan için dedik. Bazı yasak ilaçlar vardıki bedelini vatandaş kendisi öderdi.

“BİZ GÜVENDİK ŞUANDA BU ADIMI ATTIK”

–  Kızaklarla çekilmek suretiyle o kış mevsiminde hastaneye götürülen hastalar vardı. Paletli sistemi, ambulans helikopterleri, uçakları getirdik. Tüm müdahaleleri yapar hale geldik. Bu devrimi biz gerçekleştirdik. Şehir hastaneleriyle attığımız adım. Şuanda 5 tane öyle hastanemiz var. Türkiye’nin sağlıkta görünümü dünya ileri noktada. Gençlere şunu söylemek istiyorum, seçilme yaşını 18’e indiren kim? Biz. 30’dan 18’e indi. Bu gence güvenme olayıdır. Biz güvendik. Şuanda bu adımı attık. Gençliğin bunu bilmesi lazım.

“BUNDAN SONRA BÜYÜK USTALIK DÖNEMİNE GEÇECEĞİZ”

– İnce diyorki bunları niye yapalım, ihtiyaç yok diyor, bütçeden para yok diyor. İnce kaynakların çeşitlendirilmesi diye bir şey var ekonomide. Bunuda en iyi yapan biziz. O da bizim dönemimiz de oldu. Eğer bunlar milli bütçeyle olacak olsaydı bizden öncekiler yapardı ama yapamadılar. Biz kaynakların çeşitlendirilmesiyle bu adımları attık. Şuanda ustalık dönemini yaşıyoruz, bundan sonrada büyük ustalık dönemine geçeceğiz.

BAHÇELİ İLE ORTAK MİTİNG

– Arzu ederim. Final mitingi yapsak isabetli olur diye düşünürüm. Bahçeli’nin de olumlu bir yaklaşımı olursa final mitingini İstanbul, Ankara gibi yapma durumumuz olabilir. Arkadaşlar görüşüyorlar, karşı taraftan olumlu cevap gelirse neden olmasın.

YASSIADA PROJESİ

– Yassıada projesiyle ilgili açılış olacak. Demokrasi ve özgürlükler adası çocukluğum özellikle rahmetli Menderes’in idama gidişindeki resmi unutmam mümkün değil. Yassıada’nın üstüne çok şeyler yazıldı. Bizans’a yönelik hücreler birçok şey var. Fazla sürmeyecek. 2019’un başlarında bitiririz. Ağaç katletmek CHP’nin işi. Yeşilden anladığı nedir biliyormusunuz? Taşlara kayalıklara yeşil boya püskürtüyorlar. CHP’nin yeşili bu. Biz milyarlarca fidan ağaç diktik. Yeşili yaşatmayı biz biliriz.

“BİZİM Kİ DEMOKRASİ ADASI OLACAK, DARBE ADASI DEĞİL”

– Bu ülkeye bunca hizmet vermiş bir başbakan’a şu revamıdır? Başında bir binbaşı ve onu idama hazırlıyorlar. Onlar bunu hayal ederken AK Parti’nin hayali demokrasi ve özgürlükler adası. Birçok şeyleri planladılar ama bilmedi ki bu planların üzerinde Allah’ın planı var. Bizim ki demokrasi adası olacak, darbe adası değil. Bu CHP’lilere yakışır. Bizimkisi demokrasi ve özgürlükler adası olacak.

ALMANYA’NIN HDP’NİN MİTİNG YAPMASINA İZİN VERMESİ

– Şuan itibarıyla gerçekten Avrupa bazı ülkeler dışında bir akıl tutulması yaşıyor. Hele hele Almanya. Başka şeyler konuşuyorlar bakıyorsunuz yine terör örgütlerine başta PKK, FETÖ’ye kapılarını açıyorlar. Bunun gerekçesi şu böyle yaparsak Türkiye’yi köşeye sıkıştırırız diyorlar. Sıkıştıramayacaksınız. Biz nerelerle kontak içinde olduğunuzu biliyoruz. Söylediğimizde rahatsız oluyorsunuz. Seçim yaklaşıyor bahane uyduruyorlar.

– PKK şimdi sizden 3 ay önce izin mi almalı? Oradaki STK’larımıza dahi izin vermiyorlar, salon vermiyorlar. Ben bunun kalıcı olacağına ihtimal vermiyorum. Ancak bu saygı sevgi olursa bizde saygı sevgiyi gösteririz. Olmazsa bizde gereği neyse onu yaparız. Şuanda Dışişleri Bakanımız Solingen  faciasının yıldönümü nedeniyle Almanya’ya gidecek. Merkel ile görüşecek. Biz sizinle NATO’da beraberiz. Küresel gücüz. Bunu bilmeleri lazım.

– Benim 5 milyona yakın insanım var sizde. Bu teröristlere bu zemini açık tutumamaları gerekir. Karşılıklı menfaat esasına göre temenni ederim ki bu süreci hallederiz. Zaten Bosna Hersek’te bütün Avrupa’ya mesajı verdik. Biz dünyada eğer barışa gayret edeceksek bu anlayışlarla bu olmaz, teröristlere zemin hazırlamakla bu olmaz. Teröristlerin önünü keserek barış sevenlerle demokrasi mücadelemizi götüreceğiz.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ

– ABD’nin kendine has bir yönetim anlayışı var. ABD’de başkanlık dışındaki orada yapılanma farklı. Pentagon’a bakıyorsunuz farklı. Hepsinin çalışma metodu var. Trump ile farklı bir çalışma sürecini işleteceğimizi inandık. Kuzey Suriye’deki yaklaşımlarını hiç iyi bulmadım.

– 5 bin tır silah getirmelerini hiç iyi bulmadım. 20 civarında ABD’nin üssü var orada. Kim için kuruyorsunuz? Türkiye’nin buradaki illerine karşı siz PYD YPG’yi destekliyorsunuz, her türlü silahı veriyorsunuz. Biz kendi paramızla sizden silah alamıyoruz onlara destek oluyorsunuz. Sonra tavır alınca niye alıyorsunuz? oluyor. Biz kendi başımızın çaresine bakmak zorundayız. ABD ile NATO’da olan birlikteliğimizin ve stratejik ortaklığımızın kabul görmesi lazım.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
Üzgünüm, bunu yapmana izin verilmiyor.