SON DAKİKA

En Son Nokta

İSBİLDER KONUT MAĞDURLARI İÇİN ÇÖZÜM FORMÜLÜ SUNDU

Esenyurt’un yıllardır kanayan yaralarının başında gelen ‘konut mağdurları’ konusunda İstanbul Bölge Bilirkişiler Derneği Ensonnokta’ya bir açıklama yaptı. İSBİLDER Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bandırmalı sorunun çözümü hakkında formüller sundu.

İSBİLDER KONUT MAĞDURLARI İÇİN ÇÖZÜM FORMÜLÜ SUNDU
Kategori: Genel - Bu haber 9.565 kez okundu.

İSBİLDER Genel Başkan Yardımcısı Gayrimenkul alım -satım – değerlendirme uzmanı Hasan Bandırmalı İSBİLDER olarak konut mağdurlarının sorunları ve çözüm yollarını araştırdıklarını belirtirken Ensonnokta’ya özel olarak yazdığı makalede ‘Konut Mağdurları’ konusuna değindi. Hasan Bandırmalı, ‘Konut mağdurları meselesinin gündemde sıklıkla yer bulan bir konu olması sebebiyle önem arz edeceğini bilmekteyiz. İSBİLDER olarak gündemde yer bulan konulara dernek uzmanımız ve yetkililerimiz tarafından açıklık getirmeye devam edeceğiz.

MAKETTEN SATIŞLAR VE MÜTEAHİTLERİN YARIM BIRAKTIĞI PROJELER BÜYÜK SIKINTI

Esenyurt, İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinin semtlerinden biriyken, 2008 yılında Kıraç beldesi ile birleştirilerek ilçe olmuştur. İstanbul’da en fazla projenin üretildiği yerlerin başında Esenyurt geliyor.

2008 yılından başlayarak yapılan imar planları ile bölgeye yatırımcıların gelmesi sağlanmış ve binlerce konuttan oluşan projeler için temeller atılmıştı. Şirketlerin başlattığı kampanyalarla da binlerce ev; daha maketten müşteri bulmaya başlamış, cazip fiyatlarla inşası başlamadan satılarak tükenme noktasına gelmişti. 100.000 -150.000 TL ile satışa sunulan evlerin değerinin çok altında olması insanlar için kazanç kapısı olarak görülse de aslında yaşanacak problemlerin habercisiydi.

İmar planlarında yapılan değişiklikler kaybedilen kat sayısıyla beraber mağdur olan hak sahipleri, Emlak şirketleri yüzünden gerek sözleşme yapıp % 4 cayma bedeli alınan ya da daha temeli atılmamış görsel üzerinden satılan birçok daire çeşitli nedenlerden dolayı günümüze kadar gelen binlerce mağdurun oluşması anlamına geliyordu.

Adli makamlarca yıllarca hakkını aramaya çalışan birçok mağdurun verdiği hukuk mücadelesi sadece Esenyurt ilçemiz ile sınırlı olmadığını bilmekteyiz. Fikirtepe’de Esenyurt gibi yıllardır Müteahhitler tarafından yarım bırakılan anlaşmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tekrardan ihaleye açılması Fikirtepe’li mağdurların yüzlerini güldürdü. Açılan ihaleler ile birlikte yeni yüklenici firmaların belirlenmesiyle beraber bu yapıların 2023 yılında teslim edilecek olması Esenyurt ilçesinde Müteahhitler tarafından yarım bırakılan birçok proje için umut kaynağı oldu.

BUNDAN SONRA ÖNLEMLER ALMALIYIZ

Mağduriyetlerin giderilmesi atılabilecek adımların ve bundan sonra aynı durumların yaşanmaması adına alınması gereken tedbirleri de maddeler halinde sıralamamız gerekirse:

  1. a) Halk arasında faizsiz ev alma, faizsiz taşıt alma gibi isimlerle anılan tasarruf finansman şirketlerinin denetimi bilindiği üzere BBDK’ya geçmişti. Temmuz ayı içerisinde sektörde faaliyet gösteren 35 firmadan 21’inin yeterli şartları karşılayamadıkları için tasfiye edileceği açıklandı. Sektör içerisinde onaylı 6 firma kalması sektörün içler acısı durumunu özetler nitelikteydi. Bundan yola çıkarak Esenyurt başta olmak üzere ilçede faaliyet gösteren İnşaat firmaları ve Emlak şirketleri aynı titizlikle denetlenmesi sektör içerisinde haksız kazanç elde eden çeşitli vaatlerle vatandaşları kandıran firmaların faaliyetlerine son verilmesi gerektiği.
  2. b) Emlak şirketlerinin geçerli çalışma izinlerinin olup olmadığı araştırılmalı, Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan emlak şirketlerinin kurulacak bir ekiple denetlenmesi ve verilen çalışma ruhsatının iptalinin gerektiği.
  3. c) A-B-C-D-E-F-G-H sınıflandırma yetki belgesine sahip yapı müteahhitlerinin bulunduğu sınıfların Müteahhitlik belgesinde açık bir şekilde belirtilmesi ve hak sahipleri ile yapılacak sözleşmelerin m2 si üzerinden noter tarafından sorgulanıp sınıfının haricinde sözleşme yapmasının da önüne geçilmesi. Sözleşme yapıp maket üzerinden satış yapan Müteahhit firmalarının da son bulacağı.
  4. d) İnşaatların % 60 nın tamamlanması şartı ile Kat İrtifakı tapularının çıkarılması temelden tapu devri yapan Müteahhit firmalarının önüne geçilmesi. Yüklenici firmaların yükümlülüklerini yerine getirmediğinden ağır ilerleyen ya da yarım bırakılan projeler nedeniyle vatandaşın mağdur olmasından dolayı “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu mağduriyeti engellemek için son derece önemli bir adım atarak arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerine tek taraflı fesih hakkı getirmiş. Ancak İstanbul’da ciddi yoğunluk olduğundan şimdi bu yetkinin ilçe belediyelerine geçmesi, hak sahipleri yüklenici firma ile yapmış olduğu anlaşmada, eğer firma inşaatı yapmıyorsa ilçe belediyesine başvurusunu yapacak sözleşme iptali sonrası yeni firmalarla ihale usulü anlaşma sağlanacak böylece riskli yapıların yenilenmesinin de hız kazanmış olacağı.
  5. e) Esenyurt için de öncelikle adli süreci devam eden davaların biran önce sonlandırılması, dava süreci sonlanmış ve yarım kalan sözleşmelerin tekrar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gözetiminde ihaleye açılmasına yeni yapılacak ihalelerde yarım kalan inşaatların tekrar yapımına başlanması sağlanmış olacaktır.

Esenyurt ilçemiz başta olmak üzere İstanbul’un 39 ilçesinde aynı sorunları yaşayan binlerce mağdurun da büyük çoğunluğunun probleminin çözülmesi planlanmış olup, bundan sonra aynı mağduriyetlerin yaşanmaması adına bu ve buna benzer bir takım yöntemlerle gerekli önlemler alınmış olur.

MAĞDURLARIN VE ADALETİN HER ZAMAN YANINDA OLACAĞIZ

İSBİLDER- İstanbul Bölge Bilirkişiler Derneği olarak katkımız olacak bütün çalışmalara destek vereceğimizi, mağdurların ve Adaletin daima yanında olacağımızın da bilinmesini isteriz.

Derneğimizin Kuruluş Amacı;  birçok ankette ortaya çıkan Adalet sistemine duyulan güven eksikliğini gidermeye çalışmaktır. Dernek Başkanı ve Başkan Yardımcısı olarak yakınımız için adalet arayışındayken yaşadığımız mağduriyetten bir ders çıkararak; Adliyelerde derdini yeteri kadar anlatamayan, korkusundan doğruları konuşamayan, tehdit edildikleri için yanlarında bir destek bulamayan ve hatta yalancı şahitlere karşı hakkını savunamayan tüm mağdurların yanında olabilmek istiyoruz. Belki bu gün bunu başarmak hepimize çok uzak gelsede bir gün adliye koridorlarında;  “Mağduriyetiniz mi? Yardıma ihtiyacınız var mı, yardımcı olalım“ diyen gönüllü bilirkişiler gördüğünüzde,  İşte biz hedeflerimize o zaman ulaşmış olacağız.

İSBİLDER olarak: Adaletin daima hizmetinde olacağımızı, mağdurun/mağdurların en büyük destekçisi olacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın’ diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
Üzgünüm, bunu yapmana izin verilmiyor.