SON DAKİKA

En Son Nokta

TOGAY ÇOBAN: VATANDAŞIN PARASINI BABALARININ PARASI GİBİ HARCAMIŞLAR

Esenyurt Belediye Meclisi’nin Nisan ayı oturumunda Denetim Komisyonu Raporu tartışıldı. Komisyonun tespit ettiği usulsüzlükler ve skandallar Kemal Deniz Bozkurt’un dengesini bozdu. Rapordaki usulsüzlüklerden etkilenen Bozkurt, meclis boyunca AK Partililere saldırdı.

TOGAY ÇOBAN: VATANDAŞIN PARASINI BABALARININ PARASI GİBİ HARCAMIŞLAR
Kategori: Genel - Bu haber 10.571 kez okundu.

Esenyurt Belediye Meclisi Nisan ayı oturumuna, Denetim Komisyonunun tespit ettiği usulsüzlükler ve belediye başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un AK Partili meclis üyelerine ‘hakareti’ damga vurdu.

Denetim Komisyonu Başkanı AK Partili Togay Çoban’ın 93 dakika süresince kürsüden kamuoyuna aktardığı ‘Denetim Komisyonu Raporu’nda ciddi usulsüzlükler olduğu ortaya çıktı.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün daire fiyatından daha pahalı aldığı oyun grupları, Termal Tesislere alınan ürünlerin fahiş fiyatları, Fen İşleri Müdürlüğünde yapılan usulsüz ihaleler, Park ve Bahçeler Müdürlüğünün ortada olmayan çiçek ve ağaç alımları, yaklaşık maliyetinin çok üzerinde verilen ihaleler, Basın Yayın Müdürlüğünün savurganlığı, hibe araçlarla alakalı Denetim Komisyonunun tespit ettiği usulsüzlükler Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un dengesini bozdu.

Yaklaşık 8 saat süren oturumda Denetim Komisyonunun tespit ettiği usulsüzlüklere cevap veremeyen Başkan Bozkurt, çareyi geçmiş dönemde belediyeyi yöneten AK Partiye çamur atmakta aradı.

Togay Çoban’ın 93 dakika süren konuşmasında Denetim Komisyonunun tespit ettiği usulsüzlükler mikrofonlara şu şekilde yansıdı.

SGK’YA ÖDEDİĞİ 50 MİLYON BORÇ ÖDENDİĞİ BİLGİSİ YALAN

Belediyenin hesaplarını bir türlü tutturamadık. 2 farklı tablo var. 1 devletin kanunlarla belirlemiş olduğu kesin mizam var. 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle 738 milyon 646 bin lira belediyenin resmi borcu var. Birde mali hizmetlerden sorumlu başkan yardımcısı arkadaşın excel tablosundan çıkarmış olduğu 2 milyar 186 milyon borcu olduğu iddiası var. Soruyorum buradan belediye başkanına! Siz bu dökümü hazırlayan başkan yardımcısına yada memurlara mı inanırsınız, yoksa devletin kanunla belirlemiş olduğu çalışmaya (kesin mizam) mı güvenirsiniz? 3 yıldır bu borç bir türlü azalmadı. İlçeye hizmet de yapılmadı ama ne hikmetse borç da hiç azalmadı! Azalmaz da. Çünkü buraya şifahen yazılan borç azalmaz ki. Burada dikkatimizi çeken durum şu; Belediye başkanına geçtiğimiz günlerde de sormuştum. Biz bugün 1 saat konuşacağız. Mali hizmetlerden sorumlu arkadaşa talimat ver. Bu süre zarfında SGK’ya 50 milyon TL ödendiğine dair dekontunu meclise yâda kamuoyuna sunsun ben bir daha bu konuda konuşma yapmayacağım. Buradan söz veriyorum. Getiremezsiniz. Milleti kandırıyorsunuz. Size inananda kalmadı.

HODRİ MEYDAN: AK PARTİYİ MAHKEMEYE VERDİĞİNİZ BİR DOSYA GÖSTERSENİZE!

Belediye Başkanı sürekli ‘Enkaz bir belediye devraldım, hangi dosyaya elimi atsam sıkıntı sorun var’ diyor. Kamuoyu önünde soruyorum; 3 yıldır mahkemeye sunduğunuz bir yolsuzluk dosyası var mı? Bizim dönemimizde (AK Parti) görev yapan Belediye başkanını, başkan yardımcılarını, birim müdürlerini hatta personellerden birini mahkemeye verdiniz mi? Tüm belgeler, bilgiler elinizde. Verin mahkemeye bizde görelim. Hodri meydan. Buradan meydan okuyorum. Popülist söylemlerle belediyeyi yönetmeye çalışıyorsunuz. Yönetirken de yalanlar üzerine algı çalışması yapıyorsunuz.

FEN İŞLERİ İHALELERİNDE GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA VAR

Fen İşleri Müdürlüğü muhtelif cadde ve sokaklarda parke, yol, asfalt, yama ve bakım onarım kışla mücadele yapılmasıyla alakalı bir ihale yapmış. 81 milyon 555 bin TL yaklaşık maliyeti. 67 milyon 747 bin TL bugüne kadar ihaleyi alan firmaya ödeme yapılmış. Fen işleri müdürlüğünün ne yaptığının takdirini Esenyurt halkına bırakıyorum. 81 milyonun içerisinde yaklaşık 4,5 milyonluk bütçeyle kar küreme araçları, greyderler kiralanmış. Kar başlarken sokak ve caddelerde araçları gördük. Lakin ne hikmetse kar başladığında arabalar kayboldu. Sahada görevini yapan araç yok gibiydi. 17 aracın kiralandığı 13,14 tanesinin arızalı çıktığını öğrendik. Fen İşlerinden sorumlu başkan yardımcısına soruyorum; 13-14 aracın bozuk çıktığını biliyoruz. Bu araçların hak edişini kestiniz mi? Gerekli yaptırımda bulundunuz mu? Zaten ihale usulü de yanlış. 4734 sayılı kanuna göre rekabeti engelleyici konular olduğundan dolayı hem kar küreme araçların kiralanmasını, hem de caddelerin asfaltının ihalesini birlikte yapamazsın. Sayıştay raporlarında bu belirtilmiş. Bu konuda görevini kötüye kullanan arkadaşlar yargılanacak.

FEN İŞLERİNİN YAPTIĞI İHALELERİN SOKAKTA KARŞILIĞI YOK

Yine, muhtelif cadde ve sokaklarda bordür, kaldırım, parke, yol kaplama ve bakım onarım işi 41 milyon 976 bin liraya verilmiş. Yukarıda belirttiğim işle birlikte bu ihalelerin maliyeti yaklaşık KDV ile birlikte 150 milyon. İhale yapabilirsiniz problem yok. Peki, bu ihalelerin karşılığı nerede? Esenyurt sokaklarında her gün geziyoruz. Allah aşkına hangi projeyi gerçekleştirmiş Fen İşleri Müdürlüğü? İhalede bahsedilen konularla alakalı hangi çalışmaları yapmış? Yollar çökmüş, parkeler yok ya da bozuk. Varsa yama yapılıyor ya da eski parkeler kullanılıyor. Fen İşlerine yatırım planında yüzde yirmi altı pay ayrılmış, bugün yüzde on altısı kullanılmış ama ortada bir hizmet yok.

101 MİLYONLUK İHALE KIRIMLA DAHA UYGUNA VERİLMELİYKEN NASIL OLDU DA 18 MİLYON FAZLAYA VERİLDİ

Birde 101 milyonluk ihale var. Tek firma katılmış ve 101 milyonluk ihale 119 milyon 421 bin liraya bir firmaya verilmiş. Bu ihalede arkadaşlarınız fiyatların sürekli artmasını bahane ediyor. Siz sözleşmeye ya da teknik şartnameye fiyat farkı artışlarınızı koymadınız mı? Belki süreç uzayacak. Bir bakmışsınız bu ‘Kardeşlik Merkezini’ açmak bize nasip olacak. Göreceksiniz öylede olacak. 101 milyon ile 119 milyon arasında 18 milyon fark var. İhale 18 milyon farkla yeniden bu firmaya verilmiş. Bu firmanın ne gibi bir özelliği var? 101 milyona verilen ihale nasıl oldu da 119 milyona çıkarıldı? Yaklaşık 101 milyon bedelle ihaleye çıkılırken ve ihaleyi alacak kişi kırım yapacakken yani bu rakamın altına inmesi gerekirken nasıl oldu da 18 milyon fazlaya bu ihale verildi. Birde 2022 yatırım programına kardeşlik merkezi için 40 milyon daha ayrılmış. İhaleyi 119 milyona vermişsiniz, yatırım programına ‘Kardeşlik Merkezi’ için konulan 40 milyon neyin nesi? Hangisi doğru. 119 milyon mu, 40 milyon mu?

GEÇEN SENE 1 TL’YE ALDIKLARI ÇİÇEKLERİ KRİZDE 0,65 KURUŞA ALMIŞLAR

Park Bahçeler Müdürlüğü için 35 milyon ihale yapılmış. Sonra 14 milyon daha bir ihale yapılmış. Sonrasında 5 milyon daha bir ihale yapılmış. Yaklaşık 60 milyona tekabül eden ihalelerde ağaç, çiçek alımı gibi bir sürü alım yapılmış. Art niyetli düşünmeyerek park ve bahçeler müdürlüğünden neler yaptıklarıyla alakalı çalışmaları istedik. Akevler Mahallesinde 942 metrekare park yapılmış. Namık Kemal Mahallesinde 760 metrekare bir park yapılmış. Saadetdere Mahallesi’nde 165 metrekare bir park yapımı söz konusu olmuş. İnönü Mahallesinde 284 metrekare engelsiz parkı yapmışsınız. Toplamda 2157 metrekare park çalışması gerçekleştirmişsiniz. İhale bedelleri ne kadar 60 milyon. Esenyurtta yaşayan vatandaşlara ve meclis üyelerine soruyorum; Esenyurtta bahsedilen bu parklar dışında ağaçlandırma, yeşil alan, peyzaj çalışması yada park çalışması gördünüz mü? Maalesef göremezsiniz çünkü bahsettiğim bu çalışmalar, bu ilçede yok. Geçen sene 1 TL’den, 1 milyon çiçek alımı yapılmış. Bu yıl ise 0,61 lirada, 1 milyon 800 bin çiçek alımı söz konusu olmuş. Bu yıl dünya büyük bir krizden geçiyor. Peki, geçen sene durum bu şekilde değilken nasıl oluyor da 1 TL’den alınan çiçek bu kriz döneminde 0,61 kuruşa düşüyor? Yine soruyorum çiçekleri gören var mı? Sulama araçları gören var mı? Parklarda ki insanlar otursun diye yaptığımız çardaklar harabe içinde, mangal alanları kırılmış, sökülmüş, çeşmeler çalışmıyor. Siz bizim yaptıklarımıza bile sahip çıkamıyorsunuz.

BİZİM DÖNEMİMİZDE SİZİN BAHSETTİĞİNİZ PARKLARIN NE REKLAMINI YAPTIK NEDE AÇILIŞINI!

Bizim dönemimizde yapılan Recep Tayyip Erdoğan Parkı 76 bin metrekare, Necmettin Erbakan Parkı 86 bin metrekare, Şehitler Parkı 150 bin metrekare, Gaziler Parkı 90 bin metrekare, Haramidere Parkı 110 bin metrekare, Gülbahçe 140 bin metrekare, Osmanlı Parkı 15 bin, Muhsin Yazıcıoğlu Parkı 14 bin metrekare. Daha onlarca yaptığımız park var. Bu parklar sizin yaptığınız birkaç park gibi birer dönüm parklarda değil. Biz sizin yaptığınız parklardan onlarca yaptık ve ne gündeme getirdik nede açılışını yaptık. Yer mi kaldı yapalım diyebilirsiniz. O zaman adama sorarlar 60 milyon liralık ihaleyi neden yaptınız ve nereye harcadınız bu paraları? Siz bizim yaptıklarımızı hayal dahi edemezsiniz.

DAİRE FİYATINA ÇOCUK OYUN GRUBU ALINMIŞ

Park ve bahçelerde ki sorumlu arkadaşa ve belediye yönetimine soruyorum. 7-8 çeşit oyun grubu alınmış. Alınan bir oyun grubunun Esenyurtta bir daire fiyatı kadar olduğunu söylesem sanırım beni taşlarsınız. Model 1 çocuk oyun grubu 553 bin lira. Model 7 çocuk oyun grubu 560 bin lira. Model 8 çocuk oyun grubu 592 bin lira. Bunun gibi daha çok alım gerçekleşmiş. İnsan inceledikçe sinirleri bozuluyor. Yazık günah. Bu oyun gruplarına bu paralar verilir mi? Gelin komisyon kuralım park ve bahçelere neler alındı ve nereye konuldu birlikte inceleyelim. Bazı parklara gittik inceledik bu oyun gruplarını da göremedik.

BASIN YAYIN MÜDÜRLÜĞÜ SAVURGANLIĞIN ZİRBESİNE ÇIKMIŞ!

Basın yayın müdürlüğüne yaklaşık 7,5 milyon bütçe ayrılmıştı. Yetmedi 5 milyon daha yedek ödenekten para aktarıldı. Neden istiyorlar; meydanlara led ekran koyacaklarmış. ‘Başkan faaliyetlerini anlatacak’ dediler bizde destek olduk. 2 tane led ekran koyuldu. Yaklaşık 596 bin lira. Peki, söylediğiniz diğer mahallelerde ki meydanlara neden konulmadı? Kalan para ne oldu?

Basın yayın müdürlüğünün en dikkat çeken konusu şu: 6 milyona yakın muhtelif alım işi yapılmış. 3 değişik ihale yapılmış. 60 bin adet gazete alımı. Bir başka ihalede 400 bin gazete basımı yapılmış. Kaç liradan 2,5 liradan 1 milyon adet. Daha sonra 60 bin gazete yapılmış 1,84 liradan. Daha çok basıldığında rakam düşmesi gerekirken artmış. Tarihli 20 bin adet ajanda, tarihsiz 25 bin adet ajanda yapılmış. Üstü spreyli defter 35 bin adet. Baskılı bellek 10 bin adet alımı yapılmış. Kime dağıttınız bu ajandaları, bellekleri. Yoksa basılmadı mı? 6 milyona ihaleyi alan firma 400 bin gazeteyi 2,5 liradan basıyor, 60 bin gazeteyi basan firma ise 1,84 liradan basıyor.

KURAN-I KERİM’İ DAĞITMAKTAN NEDEN ÇEKİNİYORSUNUZ?

İlçemiz genelinde Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında vatandaşlara dağıtılmak üzere Kuran-ı Kerim ve Türkçe meali alım işi yapıldı. Başkan mecliste dağıttığında bizde aldık, mutluda olduk. Ne yazık ki sizin mahallenin yazarı ve partilileriniz bu durumu karşı geldi. ‘Niye dağıtıyorsunuz’ eleştirileriyle karşı karşıya kaldınız. İlçe başkanınız acil koduyla açıklama yaptı ‘Dağıtmadık’ dedi. Başkan açıklama yaptı ‘biz veriyoruz ama dağıtmıyoruz’ dedi. Bunu psikoloğa yada sosyoloğa sormak lazım. Veriyoruz ama dağıtmıyoruz. Bu ne demek? Verilen şey dağıtılmış olmuyor mu? Kuran-ı Kerimi dağıtmaktan neden çekiniyorsunuz? Kutsal kitabımız rahat rahat dağıttığınızı söyleyin. Yüzde 99’u Müslüman olan ülkede kimse buna karşı gelmez ki.

YALAN SÖYLEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Logo tasarımını daha önce ki meclislerde konuştuğumuzda ‘beni mesnetsiz eleştiriyorsunuz, benim böyle bir çalışmam yok demiştiniz. Sosyal medya da resmi hesaplarınızdan yayınladıklarınızı bile inkar ettiniz. 2021 yılı 537/438 pazarlık usulü 21F’ye göre yapılan yaklaşık 295 bin artı KDV ile 350 bin liralık bir ihale yapılmış. Belediyemiz ve alt birimlerinin logo tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı ve kılavuz hazırlanması hizmet alım işi ihalesi yapılması. Ben böyle ihale yapmadım dediniz. İhaleyi biz gördük. Belgesini de meclise sunuyorum. Ne oldu araştırmadan, kanuni izniniz olmadan bu çalışmayı yaptınız bizde ret ettik ve o para çöpe gitti.

Sayın başkan dedi ki kullandığımız logo 1985’den beri kaçak. Kurucu belde başkanı Gürbüz Çapan zamanında yapılmış, Kurucu ilçe belediye başkanı Necmi Kadıoğlu döneminde yıllardır kullanılmış bir logo. Necmi bey CHP’li yönetimden görevi devraldığında bizim logo ile bir sıkıntımız yok, değişiklikte düşünmüyoruz dedi. Çünkü çok mühim bir konu değil ki. Başkan kaçak olduğunu iddia etti. Madem öyle ihale yapmadan güzel bir çalışma yapılıp bize sunulabilirdi. Sormadan kendi başınıza yaptınız ondan sonra ‘bakın ben logo çalışması yaptım’ diye karşımıza çıktınız. Kaçak logonun peşine düşeceğinize kaçak inşaatların peşine düşsenize.

AMACINIZ GÜRBÜZ ÇAPAN VE NECMİ KADIOĞLU’NUN İZLERİNİ SİLMEK

Logo değişmesi, araç giydirmeleri, 80’e yakın sosyal tesis, çöp kamyonları, çöp tenekeleri, elbiseler, kırtasiye malzemeleri gibi yüzlerce kalemin değişmesi demek. 45-50 milyona yakın yeni bir masraf ortaya çıkacak. Belediyenin parasını böyle gereksiz konularla çarçur etmeyin. Derdiniz aslında logo değil, derdiniz kurucu belde belediye başkanı ve kurucu ilçe belediye başkanının izlerini silmek.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Kültür müdürlüğünü incelediğimizde maske üretimi yapılan yerin kira kontratını istedik verilmedi. ‘Biz başka yerin kira kontratını verelim ama bunu bizden istemeyin’ dediler. Maske üretimi yapılan yerin 100 bin lira artı KDV’ye tutulduğunu biliyoruz. Buranın kira kontratını verin bize. Bir sorun sıkıntı var ki korktular veremediler bize. Sanırım kanuna göre bir sözleşme yapılmadı. Suç duyurusunu da yapacağız.

DEPREM ÇALIŞMASI İLE ALAKALI ÖDENEK AYIRDIK ÇALIŞMA YAPMADINIZ

CHP ilçe başkanlığı bir kitapçık basmış. Kitapçıkta ‘AK Parti bizi çalıştırmıyor. Deprem araçlarına hayır verdiler’ diyor. Biz ne dedik; 18 milyon bir borçlanma yetkisi istediniz bizde ‘belediyenin kasasıda para var bu parayı kullanabilirsiniz’ dedik. Nitekim 5 milyon yedek ödenekten, 10 milyon fen işlerinden aktarma yaptık 15 milyon alın kullanın dedik. Aradan 1,5 yıl geçti ama depremle alakalı yapılan hiçbir şey yok.

ARAÇLAR NEYE KARŞILIK HİBE EDİLDİ?

Araç hibe meselesine gelelim. Yaklaşık 17 araç hibe edilmiş.  2010 model Mercedes de var, 2019 kaplan kazıcı yükleyici de var, 2020 fort kamyon da var. Biz ne dedik; Araç hibe edilebilir. Araç hibe edilirken bize ulaşan bilgileri kamuoyu ile paylaşmak adına sorgulamamız gerekiyor. Kulağımıza farklı dedikodular geliyor. Bu konuyu sorgularken başkan bize teşekkür etmeli. Ama öyle bir öfkelendi ki anlayamadık açıkçası. Neden bu konunun üzerine gidiyorsunuz diye telaşlandı. Bağışçıları kaçırıyormuşuz. Bize gelen bilgilerde bazı firmaların sıkıntılı işlerinin çözümü için, iş bitirimlerini alabilmek adına araç alınması konusunda zorlandıklarını, baskıya uğradıklarını öğrendik. Hukuksuz bir durum varsa bunu göz ardımı edelim? Vatandaşlar bağış yapmaz diye bir endişeniz mi var. Yapmasınlar 1 milyarlık bütçeye sahip bir belediyeyiz. Bir firma bağış yapamayacak diye belediyenin kapısına kilit mi vuralım? Firma bağış yapmayınca koskoca belediye mi batacak? Firmaları da telaş aldı. Maliye tepelerine binecek. Senin belediye ile bağın yok neye karşılık bu bağışı yaptın diye hesap soracaklar.

YÜZDE 32 FAZLASINA İHALE ETMİŞLER

Destek Hizmetler Müdürlüğü yaklaşık maliyeti 4 milyon 991 milyar olan sosyal tesislere muhtelif tefrişat malzeme alım işi yapmış. Nereye? Termal tesislere. İhaleye giren firmalar kırım yaparak daha aşağıya alması gerekiyor değil mi! İhaleyi kaça vermişler biliyor musunuz? 6 milyon 627 bin liraya. Yüzde 32 fazlasına yani. İhaleye girende bir tane firma. Rekabet unsuru hiç göz önüne alınmamış. Alınan ürünlerin maliyetleri de şaşırtıcı. Ada tezgah dolabı 51 bin, bantlı kurutma ütü 78 bin, tam otomatik çamaşır makinası 99 bin, panel tipi dönük oda 98 bin, salata barı 48 bin TL’ye alınmış. Toplam bu ihalede KDV dahil 7 milyon para harcanmış. 7 milyona belki o termal tesisten bir tane daha yapardınız. Gelen ürünler altın kaplama mı?’ tespitlerinde bulundu.

Yaklaşık 93 dakikalık konuşmasında 2021 yılında tespit ettikleri usulsüzlükleri kamuoyu ile paylaşan Denetim Komisyonu Başkanı Togay Çoban’ın sunumu sırasında bazı başkan yardımcılarının, meclis üyelerinin müdahale ettiği gözlemlendi. Denetim Raporu tartışmalarında Belediye Başkanının zor durumda kaldığı, sık sık sinirlendiği görülürken sürekli AK Parti dönemini atıf yapması ve AK Partililere saldırması da dikkat çekti.

 

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
Üzgünüm, bunu yapmana izin verilmiyor.