SON DAKİKA

En Son Nokta

SSK ve Bağ-Kur’lulara borç yapılandırma müjdesi geldi.

Yeni yapılandırma yasası ile SSK ve vergi borcu bulunan vatandaşlar borçlarını yapılandırabilecek. Bağ-Kur’lu vatandaşlar da çıkan yasa ile ihyalarını gerçekleştirip emekli olabilecek. Yapılandırma paketinden prim borcu bulunan veya önceden sigorta süresini donduran Bağ-Kur’lular yararlanabilecek. Peki, SSK ve Bağ-Kur borçlarına yapılandırma var mı? İşte 2021 SSK ve Bağ-Kur borçlarına yapılandırma fırsatı hakkında detaylar…

Bilgileri Kopyala
SSK ve Bağ-Kur’lulara borç yapılandırma müjdesi geldi.
Kategori: Genel - Bu haber 10.907 kez okundu.

2021 senesinde çıkan yeni yapılandırma yasası ile birlikte SSK ve vergi borcu bulunan vatandaşlar borçlarını yapılandırabilecek. SSK’nın yanında Bağ-Kur’lu vatandaşlar da çıkan yasa ile ihyalarını gerçekleştirip emekli olabilecek. Yapılandırma paketinden prim borcu bulunan veya önceden sigorta süresini donduran Bağ-Kur’lular yararlanabilecek. Peki SSK ve Bağ-Kur borçlarına yapılandırma var mı?

2021 SKK BORÇLARINA YAPILANDIRMA VAR MI?

Yeni uygulamaya konulacak olan yapılandırmada; maliyeye olan vergi borçları, kesinleşmemiş yada dava safhasında bulunan vergi borçları ile cezalar, Sosyal Güvenlik Kurumunca takip edilen sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, inşaatlarda eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi, çeşitli kanunlara dayalı uygulanan damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile birlikte bunlara bağlı gecikme zammı alacakları, motorlu taşıt vergileri, trafik cezaları,
KYK borçları, motorlu taşıt vergileri, trafik cezaları, Gümrük Bakanlığınca takip edilen gümrük vergileri ve para cezaları, belediyelerin vergi, emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi alacakları, belediyelere olan su ve katı atık ücreti borçları gibi pek çok borç için yapılandırma yapılabilecek.

2021 BAĞ-KUR BORÇLARINA YAPILANDIRMA VAR MI?

Milyonlarca vatandaşın devlete olan vergi ceza ve prim borçlarını kapsamına alan yapılandırma yalnızca borçlular için değil, Bağ-Kur’luları da sevindirdi. Yapılandırma paketinden prim borcu bulunan veya geçmişte sigorta süresini dondurmuş olan Bağ-Kur’luları için de yeni kararlar çıktı. TBMM’den geçen ve yasalaşan yapılandırma pek çok vatandaşın borcundan kurtulmasına imkan sağlıyor. Uygulama ile milyonlarca vatandaşın devlete olan vergi ceza ve prim borçları kapsama alındı.

Uygulama gereği ana para üzerindeki ceza ve faizler siliniyor ve küçük bir enflasyon farkı ekleniyor. Ayrıca miktarı peşin ödeyenler bu farkın yüzde 90’ından da kurtulacak. Taksitler ise 18 aya kadar çıkarılabiliyor. 30 Nisan 2021’e kadar oluşmuş prim borçları yapılandırılıyor. Başvuruların ise 31 Ağustos’a dek Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılması gerekmekte. Ayrıca 31 Ekim tarihine kadar ilk taksitin yatırılması gerekiyor. Mevcut borçların gecikme faizleri siliniyor ve bunların yerine Yİ-ÜFE farkı ekleniyor. Yine iki ayda bir ödeme gerçekleşeceği için 36 ay vade yapılabilecek.

HALİL ÇIRTLIK YAPILANDIRMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ.

Konuyla alakalı Ensonnokta’ya açıklamada bulunan SGK Esenyurt Merkez Müdürü Halil Çırtlık, ‘Bazı alacakların yapılandırılması ile ilgili 03.06.2021 tarih 7326 sayılı Kanun 09.11.2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.  Bu kanunla vatandaşlarımızın kamuya olan borçlarına ilişkin yapılandırmaya gidilmiştir.

Vatandaşlarımızın Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarının yapılandırılmasına başlanmıştır. 30.04.2021 tarihinden önceki (bu tarih dâhil ) döneme ait kurum alacakları bu kapsamdadır.  Yapılandırmanın kapsamında, Sigorta primi, Genel sağlık Sigortası primi, İşsizlik sigortası primi, Sosyal güvenlik destek primi, ödeme imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, 30.04.2021 tarihinden önce ( bu tarih dahil ) işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, İş kazası, meslek hastalığı ve vazife malullüğü sonucunda doğan rucu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar, 6183 /48. maddesi kapsamında taksitlendirilen alacaklar yer almaktadır.

Ayrıca Bağ-Kur (4/B) sigortalıları borçlarını yapılandırma kanunu kapsamında ödememeleri halinde 30.04.2021 tarihinden önceki prim borçu bulunan hizmetleri dondurulacak prim borçları silinecektir.  Sigortalılıkları 01.05.2021 tarihinden itibaren yeniden başlatılacaktır.

Yapılandırma kapsamında alacaklar, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE Değişim  Oranı ile Güncellenecektir peşin ödemelerde hesaplanan Yİ-ÜFE”nin %90’ı ikinci taksitte ödenme de %50’si silinecektir .

Yapılandırmadan yararlanmak için 31.08.2021 tarihine kadar başvuruda bulunmak ve ilk taksiti en son 01.11.2021’e (31.10.2021) tarihi hafta sonuna geldiği için) kadar ödemek gerekmektedir. Borçlar ikişer aylık dönemlerde 6,  9, 12 ve 18 taksitle ödenebilecektir. Yapılandırmanın devamı için de ilk iki taksitin süresinde ödenmesi zorunludur.

2021 Nisan ayı ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS ) primlerinin 31.12.2021 tarihine kadar ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammı silinecek ve bu kapsamdakiler kanunun yayımı tarihinden itibaren de 60 gün ve daha fazla süreye İlişkin pirim borçları olmaması halinde 31.12.2021 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir.

GSS sigortası olanlardan daha önce hiç gelir testi yaptırmamış olanların 30.11.2021’e kadar gelir testine başvurması halinde. GSS prim borcu, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihine göre güncellenecektir. Gelir testi sonucunda hane içindeki geliri asgari ücretin 1/3 den az olduğu tespit edilenlerin borçları silinecek ve pirimleri devlet tarafından ödenecektir’ diyerek yeni yapılandırmalar hakkında bilgi verdi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
 
Haber yazılımı
Don`t copy text!