Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi İzleme Komitesi, Büyükçekmece’de toplandı.
Büyükçekmece Kaya Hotel’de gerçekleşen toplantıda üye ülkeler için düzenlenen yerel demokrasi raporları ile yerel ve bölgesel seçimlerin gözlem raporları görüşüldü.
47 ülkenin temsilcileri katıldı
47 üye devletten oluşan, 200 binin üzerinde yerel ve bölgesel yönetimi temsil eden, 636 yerel politikacının yer aldığı Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin İzleme Komitesinin 120 delegesi, 24 Haziran seçimleri sonrasında İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinde toplandı.
Komite Başkanı Leendert Verbeek, Yerel Büro Başkanı Anders Knape, Bölgesel Büro Başkanı Gunn Marit Helgesen, Kongre Genel Sekreteri Andreas Kieffer, Kongre Başkan Yardımcısı Gaye Doğanoğlu ve Kongre Direktörü Jean Philippe Bozouls’un katılımıyla başlayan toplantıda, 2001 yılından bu yana Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde Türkiye Milli Delegasyonu üyesi olarak ülkemizi temsil eden Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, açılış konuşmasını yaptı.
“25 Haziran’da parlamenter sisteme son verildi”
24 Haziran tarihinde Türkiye’de, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin yapıldığını hatırlatan Başkan Akgün, “29 Ekim 1923’de Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türkiye Cumhuriyeti demokratik parlamenter bir sisteme sahipti. 25Haziran’dan itibaren Türkiye’de parlamenter sisteme son verilmiştir. Ve Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmiştir. Bunun nasıl ilerleyeceğini, yeni yönetim şeklinin nasıl şekilleneceğini önümüzdeki zaman dilimleri içerisinde göreceğiz. Memleketimize, ülkemize dünya barışına, dünyaya katkı sağlamasını umarız. Ama henüz için başındayız bizde bekleyeceğiz ve göreceğiz” ifadesini kullandı.
Türkiye’de yerel demokrasinin tarihi hakkında bilgi verdi
Türkiye’de yerel demokrasinin ve modern anlamda belediyeciliğin 1856 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul’da başladığını ve Cumhuriyetin kurulmasından itibaren yerel demokrasimizin zenginleştirilmesi için Fransa kanunlarının örnek alındığını belirten Başkan Akgün şöyle konuştu; “1930 yılında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından yeni modern Avrupa standartlarındaki belediyeciliğe geçilmiştir ve yerel demokrasi bugünkü şekliyle uygulanmaya başlamıştır. Avrupa Yerel Yönetim Özerklik şartını Türkiye 21 Kasım 1988 tarihinde imzalayan ülkelerden biridir. Ve 1992 tarihinde onaylanmış olan yerel yönetimler özerklik şartı kararımız, Türkiye Cumhuriyeti parlamentosunun çıkarttığı kanunlar 1993‘den itibaren uygulamaya konulmuştur. Bu da Büyükçekmece’de ve Türkiye’de yerel demokrasinin Avrupa standartlarına yakın yürütüldüğünün bir işaretidir. Kongremiz İzleme Komitesi’nin şehrim Büyükçekmece’de toplanmasını sağlayan sayın başkana ve sayın komite başkanımızın şahsında kongre başkanımıza ve emeği geçen bütün arkadaşlarıma, siz kıymetli komite üyelerine teşekkür ediyorum. Bir kez daha sizleri şehrimde ağırlamaktan sizlere hizmet etmekten mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum.”
Başkan Akgün’ün konuşmasının ardından Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi İzleme Komitesi’nin gündemine geçildi. 2 Oturum halinde gerçekleşen toplantının ardından, komite üyeleri İstanbul’un tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret ederek, Türk kültürü hakkında bilgiler edinecek.