09:02 - TOGAY ÇOBAN’A BÜYÜK İLGİ: YÜZLERCE İNSAN AK PARTİ İLÇE TEŞKİLATINA AKIN EDİYOR
22:10 - ESENCAN HASTANESİ YENİ YILI YAYINLADIĞI MESAJ İLE KUTLADI
21:51 - YENİ YILINIZI EN İÇTEN DİLEKLERİMİZLE KUTLARIZ
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
CHP Esenyurt Belediye Meclis Üyeleri, Hukuk ve Bütçe Komisyonunda hukuki bulmayarak ret verdikleri gündem maddesine sonrasında gerçekleşen meclis toplantısında evet diyerek herkesi şaşırttı.
Esenyurt Belediye Meclisi’nin bugün ki oturumunda sansasyonel gelişme yaşandı. Hukuk Komisyonu ve Plan Bütçe Komisyonunda ele alınan ‘3 Mahalle Muhtarlığına nakdi yardım’ konusu CHP’yi karıştırdı. 2 komisyonda 3 başkan yardımcısı bulunan 4 CHP’li meclis üyesi komisyonda AK Partililere katılarak gelen teklifi ret etti. Komisyonlarda bu gündem maddesini hukuksuz bularak ret eden CHP’li meclis üyeleri meclis de ise gelen teklife evet diyerek herkesi şaşırttı. Teklif, AK Partililerin kanunsuz bulması nedeniyle oylamada ret olurken Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un duruma hayli şaşırdığı görüldü.
HABERİN VİDEOSU
https://www.facebook.com/eminsonnokta/videos/2315441118672673/
Kemal Deniz Bozkurt Belediye Başkanı: ‘Koza Mahallesi, Gökevler Mahallesi ve Mehmet Akif Ersoy Mahallesinin yerlerinin tahsisi gündemi vardı. Yeni Mahalle muhtarlıklarının binaları yapılıncaya kadar muhtarlık hizmetlerinde kullanmak üzere ihtiyaç duyulan çalışma ofislerinin belediyemiz tarafından kiralama yapılmasına ilişkin Hukuk ve Plan Bütçe Komisyonu raporlarının görüşülmesi. İşin özü 3 mahallemize yer tahsisi yapmak.
Gazanfer Karakaş AK Parti Grup sözcüsü: Bu gündem maddesi komisyonlarda oy birliği ile reddedildi.
Selçuk Günerhan CHP Başkan Yardımcısı: Komisyon olarak ret ettik ama konuyla ilgili arkadaşlara şöyle açıklama yaptık. Bizim ayni olarak yerin kiralanması kiranın direk belediye tarafından ödenmesi her ne kadar muhtarlık giderlerinin muhtarlık harçlarından karşılanması ilgili madde olsa da muhtarlık gelirlerinin düştüğü, belediye personelinin maaşını ödeyerek muhtarlıklara tahsis edilmesi konusunda mevcut uygulama var.
Kadir Çakır AK Parti Hukuk Komisyon Başkanı: Komisyon bunun ödenmesini uygun bulmadı. Yasa böyle diyor. Belediye Kanunu ve Mahalle İdariler kanunu ile alakalı muhtarlara addedilen gelirler tek tek sayılmış. Bu gelirlerinde muhtarlara giderleri için onlara kaldığı ifade edilmiş. “Harçlar münhasıran muhtarlara aittir. Muhtarlık işlerinin tedviri için lüzumlu kira, ısıtma, aydınlatma, hademe ücreti gibi masraflar bu harçlardan ödenir.” şeklinde düzenlemeler yapılmış olduğu görülmektedir.
4541 sayılı kanununun yukarıdaki maddelerinden anlaşıldığı üzere kanun koyucu muhtarların yaptıkları hizmetler karşılığında il idare kurullarınca belirlenecek tutarlarda harç alınacağını belirterek bu harçların muhtarlıkların kira, elektrik, ısınma, hademe ücretlerinin ödenmesinde kullanılacağını ifade etmektedir. 4541 sayılı kanuna dayanılarak çıkarılan “Şehir ve Kasabalardaki Mahalle Muhtar ve İhtiyar Kurulları Tüzüğü” nün “38 inci maddesinde “Muhtarlık işlerinden alınacak harçlar yalnız muhtarlara aittir. Muhtarlık işlerinin yürütülmesi için gerekli olan kira, ısıtma, aydınlatma, hizmetçi ücreti, kırtasiye gibi giderler bu harçlardan ödenir.” denilerek tahsil edilen tutarlardan hiçbir yere pay ayrılmayacağı, sadece muhtarlıkların yukarıda belirtilen hizmetleri için kullanılacağı belirtilmiştir.
Yukarıda belirtilen kanun ve tüzük hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, norm belirleyici güç yani kanun koyucu, en küçük sosyal yapıları ifade eden idari birimler olan muhtarlıkları kurarken onları kaynaktan mahrum bırakmamış ve onlara önem atfederek gelirlere kavuşma imkanı sağlamış ve bu gelirlerin ne gibi giderler için kullanılacağını açıkça anlatmıştır. Belediyeler tarafından yapılan yardımların yürürlükteki mevzuata uygun olup olmadığının değerlendirilmesinde 5393 sayılı kanunun 9 uncu maddesindeki ayni yardım kavramını açıklığa kavuşturacak olursak ayni yardım, mal şeklinde yapılan yardımları ifade etmektedir. Belediyelerin muhtarlıklara demirbaş, mefruşat, yazıcı, bilgisayar gibi teminleri ayni yardım kapsamındadır. Bu tip yardımların yapılmasının mevzuat açısından uygun olduğu düşünülmektedir.
5393 sayılı Belediye Kanununun “Mahalle ve Yönetimi” başlıklı 9. Maddesinin dördüncü fıkrasında;
“Belediye, mahallenin ve muhtarlığın ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözümü için bütçe imkânları ölçüsünde gerekli ayni yardım ve desteği sağlar; kararlarında mahallelinin ortak isteklerini göz önünde bulundurur ve hizmetlerin mahallenin ihtiyaçlarına uygun biçimde yürütülmesini sağlamaya çalışır.” hükmü yer almaktadır.
5393 sayılı Kanunun yasalaşması sürecinde, tasarı olarak hükümetin teklif ettiği metinde söz konusu fıkra, “Belediye, mahallenin ve muhtarlığın ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözümü için bütçe imkânları ölçüsünde gerekli yardım ve desteği sağlar; kararlarında mahallelinin ortak isteklerini göz önünde bulundurur ve hizmetlerin mahallenin ihtiyaçlarına uygun biçimde yürütülmesini sağlamaya çalışır.” şeklinde düzenlenmiş iken, tasarının görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, sunulan bir önerge ile fıkra metnine “ayni” kelimesi eklenerek fıkra metni; “Belediye, mahallenin ve muhtarlığın ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözümü için bütçe imkânları ölçüsünde gerekli ayni yardım ve desteği sağlar; kararlarında mahallelinin ortak isteklerini göz önünde bulundurur ve hizmetlerin mahallenin ihtiyaçlarına uygun biçimde yürütülmesini sağlamaya çalışır” şekline dönüştürülmüş ve madde bu haliyle yasalaşmıştır. Dolayısıyla, kanun koyucunun iradesinin ve amacının, yardım ve desteğin “ayni” olarak yapılması gerektiği şeklinde ortaya çıktığına kuşku bulunmamaktadır.
Anılan hükümler uyarınca, Belediye bütçesinden mahallelerin ve muhtarlıkların ihtiyaçları için yapılabilecek yardım ayni yardım ve destekle sınırlı tutulmuş, nakdi yardım yapılması öngörülmemiştir. Komisyon Raporumuzun ekinde yer alan Sayıştay Temyiz Kurulu’nun 2014 tarih, 41617 dosya numara ve 45462 numaralı tutanakla vermiş olduğu karar metni incelendiğinde; ilgili Sayıştay kararının 5393 sayılı Belediye Kanununun “Mahalle ve Yönetimi” başlıklı 9. Maddesinin dördüncü fıkrasında olduğu gibi muhtarlara yapılacak olan yardım ve desteklerin nakdi olarak yapılamayacağı yönündeki görüşümüzü teyit eder nitelikte ve emsalde olduğu anlaşılacaktır.
Ali Gökmen CHP Grup Sözcüsü: Direk belediye nakdi yardım yapmıyor. Bir yer kiralıyor ve o yeri muhtarların hizmetine veriyor. Biliyorsunuz muhtarların gelirleri çok düşük. Artık insanlar ihtiyaçlarını nüfus müdürlüklerinden alabiliyor. Yapılan yardım nakdi yardım değildir. Direk para vermiyorsunuz ki. Bu nedenle komisyon raporunu ret ediyoruz.
Kemal Deniz Bozkurt Belediye Başkanı: Bununla ilgili ekstra bir görüş almak üzere tekrar görüşelim mi, yoksa kararınız kesin mi?
Gazanfer Karakaş AK Parti Grup Sözcüsü: 43 Mahallemiz var. 38 mahallemizin muhtarlık binalarını yapıp belediye olarak bizler muhtarlarımıza tahsis ettik. Biz muhtarlarımızı seviyoruz önem veriyoruz. Burada muhtarlarımızın isteği konusunda karşısında durma derdinde değiliz. Sadece hukuki anlamda sizde dahil olmak üzere tüm meclis üyelerini zimmetle karşı karşıya bırakmamak adına bir itilaf söz konusu. Bu 3 muhtarlığın 2’sinin yarım kalmış inşaatları var. Bu noktada hız verip bir an önce yapımının tamamlanması sağlanırsa böylece kalıcı bir eser olmuş olur’ diyerek fikirlerini belirttiler…
Hukuk Komisyonunda hangi parti kaç kişi?
AK Parti: Kadir Çakır, Sevim Köse ve Fatma Selman
CHP: Selçuk Günerhan, Seyhan Kahraman
Plan Bütçe Komisyonunda hangi partiden kaç kişi var?
AK Parti: Togay Çoban, Hamdullah Arvas ve Murat Aydın
CHP: Cemal Güneysu ve Veysel Bal