SON DAKİKA

En Son Nokta

BÜYÜKÇEKMECELİ AK KADINLAR SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA DİKKAT ÇEKTİ

Türk Kadını’na Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 87. Yıldönümü nedeniyle AK Parti Büyükçekmece Kadın Kolları Başkanlığı, hanımları bir araya getirerek önemli bir organizasyona imza attı.

Bilgileri Kopyala
BÜYÜKÇEKMECELİ AK KADINLAR SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA DİKKAT ÇEKTİ
Kategori: Genel - Bu haber 9.648 kez okundu.

Kadın Kolları Seçim İşleri Başkanı Seray Çağlar’ın açılış sunumuyla başlayan programda Kadın Kolları Başkanı Sibel Yağmur misafirlere kısa bir selamlama konuşması yaparak, toplantıya katılanlara teşekkür etti.

AĶ Parti Büyükçekmece Belediye Meclis Üyesi Zerrin Çağlar da Türk Kadını’na Avrupa’dan çok önce 1934 yılında Seçme ve Seçilme Hakkı tanındığını, TBMM çatısı altında ve kamusal alan sorununun 2o13 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan düzenlemelerle siyasette pozitif ayrımcılığın önünün açıldığını dile getirdi.

AĶ Parti Büyükçekmece Kadın Kolları’nın organizasyonuyla ‘Türk Hukuku ve Uluslararası Antlaşmalarda Kadın Hakları’ konulu sempozyum da Av. Tolga Cangüloğlu’nun hukuki bilgilendirmesini dinlediler.

Kadın hakları, Medeni Kanun ve İstanbul Sözleşmesinden Türkiye’nin çıkma nedenleri hakkında bilgi veren Av. Cangüloğlu, İçişleri Bakanlığının kadını şiddetten korumaya yönelik olarak KADES uygulaması ve kadınların haklarına yönelik bilgi verdi. Soru-cevap şeklinde geçen program sonunda AĶ Parti Büyükçekmece Kadın Kolları Başkanı Sibel Yağmur, Av. Tolga Cangüloğlu’na çiçek takdim ederek teşekkür etti.

Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkı

Türkiye, kadın hakları konusunda birçok Avrupa ülkesinden daha önce bazı önemli kazanımları elde etmiş bir ülke.

Türkiye’de kadınlar seçme ve seçilme hakkını İsviçreli kadınlardan 36, Fransız kadınlardan 11, Belçikalılardan 14 yıl önce elde ettiler.

Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkını veren yasal düzenleme 1934 yılında yürürlüğe girdi

Almanya 12 Kasım 1918’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi için ilk adımı attı. Yapılan ilk seçimde meclise 37’si kadın 432 milletvekili girdi.

Seçim yasasının üzerinden 100 yılı aşkın zaman geçmesine rağmen, Almanya’da milletvekili sayısında erkeklerin üstünlüğü hala devam ediyor. Alman Federal Meclisi’nde en son 2021 yılında yapılan seçimlerde parlamentodaki kadın milletvekili oranı yüzde 34 oldu.

Peki Avrupa genelinde, ülkeler kadınlara seçme ve seçilme hakkını ne zaman verdi?

Finlandiya kadınlara oy hakkı veren ilk Avrupa ülkesi

Finlandiya, 1906’da kadınlara oy hakkı tanıyan ilk Avrupa ülkesi oldu. Kadınlar, İsveç ve Rusya yönetimi altında daha önce oy haklarını kullanmışlardı. Fakat 1906 kararında, kadınlara meclis seçimlerine katılma ve oy vermek hakkı tanınmıştı.

Bolşevik Devrimi ile birlikte, 1917’de Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetlerinden bir kısmında da kadınlar seçme ve seçilme hakkı elde ettiler. Bu hak 1918 yılı genel seçimlerinde ilk defa kullanıldı.

Fransız ihtilali ile dünyaya cumhuriyet ve demokrasi ilkelerinin yayan Fransa’da ise 4 Ekim 1944’de yapılan yasa değişikliğiyle kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi. 29 Nisan 1945’te ilk defa belediye seçimlerine katılan kadınlar 21 Ekim 1945’te de ilk defa parlamento seçimlerinde oy kullandı.

İsviçre’de bir kanton kadınlara 1990’de oy hakkı verdi

Avrupa’da kadınlara en son oy hakkı tanıyan ülkelerden bir İsviçre. Kanton düzeyinde ilk oy kullanma hakkını 1959’da elde eden İsviçreli kadınların ulusal düzeyde oy hakkına kavuşmak için 1971’e kadar beklemeleri gerekti. Son kanton Appenzell Innerrhoden’de kadınlara ancak 1990’da oy kullanma hakkı verildi.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
 
Haber yazılımı
Don`t copy text!