SON DAKİKA

En Son Nokta

KEMAL DENİZ BOZKURT’UN EK BÜTÇE OYUNU TUTMADI

3 yılda ilçeye 3 proje dahi kazandıramayan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un belediyenin devasa bütçesi olmasına rağmen ek bütçe talep etmesi kafalarda soru işaret uyandırdı.

KEMAL DENİZ BOZKURT’UN EK BÜTÇE OYUNU TUTMADI
Kategori: GÜNDEM - Bu haber 12.218 kez okundu.

1 milyar 306 milyon tahmini bütçeye sahip olan Esenyurt Belediyesi’nde belediye başkanı Kemal Deniz Bozkurt 720 milyon ek bütçe talebinde bulundu. Ek bütçe talebi kamuoyunda oduğu gibi mecliste de destek bulmadı. Esenyurt Belediyesi müdürlüklerinin kendilerine 2022 yılında ayrılan bütçenin henüz yüzde 50’sini kullanmış olması, ayrıca belediyenin kasasında tahmini 700 milyon olmasına rağmen belediye başkanının neden ek bütçe talep ettiği çeşitli dedikoduları ve iddiaları da beraberinde getirdi.

”MİLLETİN KARNI ‘BENİ ÇALIŞTIRMIYORLAR’ YALANINA TOK”

Ek bütçe hakkında açıklamalar yapan Plan Bütçe Komisyon Başkanı Togay Çoban, ‘720 milyon ek bütçe talep etti belediye başkanı. Temmuz ayı meclisinde ek bütçeye onay vermedik. Gerekçelerini anlattık. Ağustos ayı meclisini tatil etmeyerek bizimde ret edeceğimizi bile bile ek bütçeyi yeniden gündeme getirdi. Amacı ajansıyla birlikte ‘beni çalıştırmıyorlar’ algısı yapmak. Artık milletin karnı tok bunlara. Belediye başkanı bir de ‘bütçeye onay vermediniz’ diye eleştiride bulundu. Biz bugüne kadar AK Parti olarak hiçbir bütçeye hayır demedik. 2020, 2021, 2022 tahmini bütçelerin hepsine evet dedik, yatırım programına, kesin bütçeye, stratejik planlarına evet dedik. Sadece Temmuz ayında getirdiği ek bütçeye hayır dedik. Yeterli ve doğru bulmadığımız için bunu ret ettik.

‘KASADA 700 MİLYON VAR’

Getirin verileri inceleyelim dedik. Altıncı ayın sonuna kadar hangi harcamaları yaptınız. 1 milyar 306 milyon tahmini bir bütçeyi size teslim ettik. Bize getirdiğiniz evrakları incelediğimizde 651 milyon gelir, 503 milyon da gider olduğu anlaşılmaktadır. Temmuz ayı itibariyle ise bütçenizin yarısının durduğunu gördük.  Yani yılsonuna kadar 700 milyon paranız var kullanabilirsiniz. 720 milyon ek bütçe talep ediyorsunuz keşke bugüne kadar bitirmiş olduğunuz mega projeleriniz olsaydı ve bunu sizde burada anlatmış olsaydınız yada devam eden yatırım programlarınızı anlatmış olsaydınız bizde burada arkadaşlarımızla değerlendirmesini yapar ona göre kararımızı verirdik’ dedi.

MÜDÜRLÜKLERİN KASASINDA PARALAR DURUYOR

Kemal Deniz Bozkurt’un çalışma arkadaşları tarafından yanıltıldığını belirten Esenyurt Belediyesi Plan Bütçe Komisyon başkanı Togay Çoban, ‘Çalışma arkadaşlarınız sizi yanıltıyor. 31.07.2022 tarihi itibariyle size verdiğimiz 1 milyar 306 milyon bütçenin sadece 603 milyonu gider olarak kullanılmış. Daha 700 milyon daha gider yapılabilir. Yine geliriniz 763 milyon. Yani şuanda belediyenin kasasında ya da çalıştığı banka hesabında gelen gelirin 160 milyonu duruyor. Ama siz tekrar 720 milyon ek bütçe istiyorsunuz ne için? Fen işleri müdürlüğüne, park ve bahçeler müdürlüğüne, bilgi işlem, personel, basın, kültür, zabıta gibi birçok müdürlük için bu talepte bulunuyorsunuz. 720 milyon talep edilince birkaç müdürlükte yatırım amacıyla ihtiyaç vardır diye düşündüm. Bir baktık gelen evraklara 30 yakın müdürlükle alakalı böyle bir talepte bulunmuşlar. İhtiyaç olan müdürlüklere ek bütçe talep edilir ama bu ne Allah aşkına.

–2022 yılı için Fen İşleri Müdürlüğüne 298 milyon bütçe ayrılmış. Temmuz sonu itibariyle kullanılan 104 milyon, kasasında 194 milyon parası var bu müdürlüğün.  Gerçekleşme oranı temmuz ayı sonu itibariyle 34,85. Bu müdürlük 252 milyon daha ek bütçe talep ediyor. Vahim olan tarafı da yatırım programı içerinde şuana kadar hiçbir proje gerçekleştirememiş bu müdürlük. Okul, kültür merkezi, sağlık ocağı, spor tesis, kreş, dini tesisler yaptık paramız yetmedi diyebilir misiniz? Diyemezsiniz çünkü yaptığınız bir projeniz yok.

–Park ve Bahçeler müdürlüğüne 115 milyon bütçe vermişiz. Temmuz ayı sonuna kadar 58 milyon harcama yapmışsınız. Müdürlüğün bütçesinde 57 milyon daha var.

–Personel Müdürlüğüne 346 milyon TL personel giderleri için bütçe vermişiz. Şuana kadar 194 milyon kullanmışsınız. 152 milyon daha kullanılabilir bu müdürlüğün parası duruyor. Yüzde 56 gerçekleşme oranı. 111 milyon ek bütçe talep ediyorsunuz. Tahminimce aylık 27 milyon personel ödemeniz var. Kasanızda ki paranız bitsin ona göre yine değerlendirelim. ‘Zam yapıldı, personele iyileştirme yapın’ diye aylardır bağırıyoruz. Ama bu konuda her hangi bir adım atmadınız. Genel Başkanınız ‘asgari ücret yapıldığı zaman CHP’li belediyelere talimat vereceğim. 1000 TL’de personellere zam farkı yapılsın’ demişti. Bir şey yapmıyorsunuz bari genel başkanınızın verdiği söze uyun asgari ücret alan personellerimize BİN TL zam yapın.

—Basın Yayın Müdürlüğüne 14 milyon 82 bin TL bütçe ayırmışız. 2 milyon 800 bin lira kullanmış. 11 milyon 270 bin daha basın müdürlüğünün parası var. Gerçekleşme oranı 19,96.

–Kültür Müdürlüğü 14 milyon 535 bin. 8 milyon harcanmış 6,5 milyon duruyor 19 milyon daha istiyorsunuz. Kültür Müdürlüğü olarak uluslararası dans festivali yaptınız. Kaykay festivalinden bahsediyorlar. Bu müdürlük şimdiye kadar Esenyurt halkı için hangi projeyi gerçekleştirmiş.

HALKIN KARŞISINA ÇIKACAK YÜZÜNÜZ YOK

Ek bütçe neden yapılır, biz neden hayır diyoruz. Bazı müdürlüklerin gerçekten ihtiyacı olur, çok sayıda yatırım yapmıştır ve yeni yatırımlar için paraya ihtiyacı vardır bunu anlarız. Mesela fen işleri müdürlüğü, park ve bahçeler müdürlüğü, sosyal hizmetler müdürlüğü gibi. Onlarında yılsonuna kadar bütçeleri var. Bu müdürlükler tahmini bütçelerinin sadece yüzde 50’sini gerçekleştirmiş. Kimi müdürlüğün yüzde 50’si bile gerçekleşmemiş. Bizi halka şikayet edeceklermiş. Halkın karşısına çıkacak yüzünüz varsa gidin şikayet edin.

Bazı müdürlüklerin ihtiyacı olabilir. Tespit edin destek verelim. Biz tespit ettik. Zabıta, temizlik ve ulaşım müdürlüğüne bütçe gerekebilir. Onların 2022 yılı bütçesi ekim ayı sonuna kadar yetiyor. 65-70 milyona ihtiyaçları var. Belediyenin yedek ödenekte 100 milyon parası var. İhtiyaç duyulursa bu para bu müdürlüklere aktarılabilir. Bakın 3,5 yıldır Esenyurt için gerçekleştirdiğiniz bir projeniz yok. Başınızı kaldırıp halka bakacak yüzünüz yok artık. AJANS çalışmalarınız da, ALGI’larınız da artık tutmuyor, kimseyi tatmin etmiyor, halk da kamuoyu da artık bu söylemlerinizi yemiyor’ diyerek ek bütçe konusunda ki gerçekleri kamuoyu ile paylaştı.

PLAN BÜTÇE KOMİSYONU NE DEDİ?

Plan Bütçe Komisyonu yaptığı açıklamada, ‘2021 mali yılı bütçesi 852 milyon 500 bin TL iken yüzde 53 gibi yüksek bir artış uygulanarak 2022 mali yılı bütçesi ise 1 milyar 306 milyon olarak belirlenmiştir. 2022 mali yılı bütçesinin temmuz ayı sonrasın yaklaşık yüzde 56 artış uygulanarak ek ödenek 720 milyon belediyemize havale edilmiş (belediye başkanı tarafından istenmiştir) Komisyonumuza gelen ek ödenek talebi komisyonumuzca 2022 mali yılı bütçesinin temmuz ayı sonu itibariyle incelenerek değerlendirilmiştir.

Bütçe geliri gerçekleşme seviyesi performans yüzde 51,84’dür. Olağanüstü bir durum söz konusu bir durum olmayıp olağan bir durumda seyretmektedir.

Bütçe gideri gerçekleşme oranı yüzde 45,80’dir. Normal seyir düzeyinin altındadır.

Belediye bütçesinde ki mevcut gelirlerin oransal artış dışında her hangi bir ek gelir veya finansal kaynak ortaya konmamıştır.

Komisyonumuz bütçe gerçekleşme oranlarında her hangi bir olağanüstü durum olmadığına mevcut bütçenin gelir ve giderinin gerçekleştirilebileceği kanaatine ulaşmıştır. Her hangi ekonomik koşullara atıfta bulunarak ek ödenek belediye tarafından oluşturulmuşsa da 2022 yılı mali bütçesi incelendiğinde Temmuz sonu itibariyle gelir 51,84 ve gider 45,80 oranında gerçekleştiği, 2022 yılının yarısından fazlasının süreç anlamında bittiği ortadadır. Söz konusu ekonomik koşulların bütçeye yansımadığı, hedeflere dahi ulaşılmadığı görülmektedir. 2022 yılı mali bütçesi hazırlanırken yüzde 53’lük bir atışla hazırlandığı göz önünde bulundurulduğunda belirtilen ekonomik koşulların dikkate alındığı görülmektedir. Sunulan ek ödenek tablosu incelendiğinde ihtiyaca binaen değil yeni bir bütçe anlayışıyla hazırlandığı ortadadır. Mali idareler bütçe muhasebe yönetmeliğinin 37. Maddesinin 2. Fıkrasında ‘ek ödenek ancak yıl içerisinde verilebilir, ek ödenek verilmesi meclis kararıyla yapılabilir’ denilmektedir. Bu durum zorunlu bir ödenek verilmesini değil belediye meclisi iradesine bağlı bir durumu ortaya koymaktadır. Komisyonumuz tamamen teknik ve hukuki değerlendirme yaparak mevcut durumda ek ödenek ihtiyacı olmadığı kanaatine varmıştır. Bütçenin bazı kalemlerinde yaşanan bir sıkıntı var ise yedek ödenekten karşılanması söz konusudur. Ayrıca önce ki ay alınan meclis kararının yeniden görüşülmesi için belediye başkanının meclise iade edilmesi hukuki bir karar olmadığı, mevzuatı bağlamında kopartılarak şahsi bir değerlendirme yapıldığı açıkça ortadadır. Mevcut bütçede de olağanüstü bir durumun gerçekleşmesi durumunda ise Kasım ayında yeniden bir değerlendirme yapılabileceğini belirtmek isteriz’ denilerek ek bütçenin uygun olmadığını gerekli araştırmalar sonrasında ortaya çıkmıştır açıklaması yapıldı.

ÖZEL HABER: EMİN BEYAZ

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
Üzgünüm, bunu yapmana izin verilmiyor.