2006 yılından beri MEB tarafından destek eğitim adı altında hizmet veren rehabilitasyon merkezlerinin bitmek bilmeyen problemleri için bir araya gelen Dernekler artık rehabilitasyon merkezlerinin entübe olma noktasında olduklarını dile getirmek için açıklamalarda bulundu.
Ankara Ticaret Odası’nda gerçekleşen toplantı da 33 STK özel çocuklar için bir araya geldi.
2006 yılından beri MEB tarafından destek eğitim adı altında hizmet veren rehabilitasyon merkezlerinin bitmek bilmeyen problemleri için bir araya gelen Dernekler artık rehabilitasyon merkezlerinin entübe olma noktasında olduklarını dile getirmek için açıklamalarda bulundu.
Bir araya gelen onlarca vakıf, konfederasyon, federasyon ve dernekler hep birlikte basın bildirisi yayınladı.
Yapılan bildiride sözcüler artık özel eğitim Kurumlarının artan enflasyon ve maliyetler karşısında ayakta kalma güçlerinin olmadığını dile getirdi.
Eğitim niteliği geliştirilmeli!
Toplantıda konuşma yapan Samyeli Engelsiz Yaşam ve Eğitim Derneği başkanı Bahattin Demir;
Her zam ayı veya ek bütçe çalışmalarında gidilmedik Milletvekili, Bakan, Bürokrat siyasetçi bırakmıyoruz.
Fakat özel gereksinimli çocuklarımızın bir türlü eğitim politikalarını geliştiremedik yada geliştirmek için irade koyacak bürokrat, vekil ve bakan bulamadık. Bu konu da sorumluluk alan kişiler elbette oldu ama yeterli bir çalışma geliştirilemedi.” diye konuştu.
Demir; “Özel çocuklar özel eğitim 3-5 siyasetçi bürokrat veya 3-5 derneğin ellerine bırakılmayacak kadar önemlidir.” dedi.
Bahattin Demir yetkililere seslendi
Başkan Demir özel eğitimi çıkmaza sokan bazı uzmanlara ve öğretmenlere de ateş püskürdü.
Yaptığı konuşmada bazı kararlar verirken rehabilitasyon merkezleri ticarethane düşüncesiyle karar vermeyin, aklınızın merkezine karar vermeden önce özel gereksinimli çocukları alarak karar verin, yada bu işi bırakın ehli olanlar gelip yapsın.”diye konuştu.
Bahattin demir; Özel çocuklar için bir araya gelen derneklere kaç tane otizmli anne baba çocuklarına yeterli eğitimi aldıramadığı için yuvası dağılmış, kaç anne baba çocuklarını terk edip kaçmış veyahut kaç tane anne baba evlatlarını bakım merkezlerine yatırmak zorunda kalmış, özel çocukları topluma entegre etmenin yuvaları kurtarmanın tek bir yolu var oda çocukları kurtarmaya yetecek kadar nitelikli eğitimdir.
Nitelikli eğitimin yolu da nitelikli faaliyetlerdir.
Nitelikli yönetmelik ve kanunlardır.
Özel çocukların eğitimleri değişimle dönüşüme müsait olan yönetmeliklerle uygulanmaktadır.
Oysa manevi anlam ve değeri yüksek olan eğitimlerin kanunla taçlanması gerekmektedir.
İvedilikle özel eğitimin kanunlaştırılması gerekmektedir.
Kanunlaşmayan özel eğitim yönetmeliğiyle yönetilen bir eğitim sistemi art niyetli bir uzmanın ellerinde bulunduğumuz duruma gelmiştir.
Kanunlaştırmak için artık somut adımlar atmalıyız.
Bir yandan özel eğitim merkezlerinin kurucularına seslenen Demir, “Özel çocukların haklarını aramaktan asla geri kalmayın, hepimizin bir araya gelmesinin tek sebebi özel çocuklardır. Özel çocuklara sahip çıkmanın her bireyin görevidir.” dedi.
HABER: HALİL BEYAZ